A legzöldebb energiaforrás?

Paks: újabb 20 évnyi atomenergia

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. benyújtotta a 2. blokk üzemidejének húsz évvel történő meghosszabbítására vonatkozó engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz.

2013.11.12 14:15MTI

A paksi atomerőmű négy reaktorát 1982-87 között helyezték üzembe. A hazai szabályok szerint a tovább üzemeltetéshez szükséges engedélyért a hatályos engedély lejárta előtt egy évvel kell folyamodni. A 2. blokkra vonatkozó kérelem dokumentációja mintegy háromezer oldalt tesz ki. A hatósági döntés a 2. blokk továbbüzemeléséről 2014 utolsó negyedévében várható.

"A 2. blokk kitűnő műszaki és biztonsági színvonalát alapul véve az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. meggyőződése, hogy a most beadott üzemidő-hosszabbítási engedélykérelmünk kapcsán a hatóság pozitív döntést fog hozni, így az 1. blokk után a 2. blokk is további 20 évig lehet a hazai villamosenergia-termelés bázisa" - fogalmazott Hamvas István.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója arra is kitért, hogy az engedélykérelem benyújtására való felkészülés összeállítása több éves munkát igényel. Jelenleg épp a 3. blokkon, a szokásos éves főjavítással egyidejűleg, annak időtartamát megnövelve zajlik ilyen korszerűsítés, illetve a biztonságot tovább növelő beruházás. Várhatóan a jövő év elején áll újra üzembe a 3. blokk.

A Paksi Atomerőmű minden fejlesztést a saját forrásaiból finanszíroz, az üzemidő-hosszabbításhoz sem használ állami támogatást, központi költségvetési forrásokat. A közlemény hangsúlyozza, hogy a működő blokkok biztonságos továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, ennyi pénzből egyetlen más megoldással sem lehetne 2000 megawatt termelő kapacitást létesíteni, és húsz évre szavatolni a folyamatos villamosenergia-termelést.

A hazai villamosenergia-termelés több mint 45 százalékát adó atomerőmű az elmúlt három évtized során stabilan, az összes magyarországi erőmű közül a legolcsóbban termel. Közel húsz éve kezdődött az első átfogó biztonságnövelő program, így a paksi blokkok ma már jóval modernebbek nyolcvanas évekbeli, vadonatúj állapotuknál. Ez a tény és a lakosság folyamatos, jelenleg több mint 75 százalékos támogatása teheti lehetővé, hogy a tervezettnél húsz évvel tovább üzemeljenek az atomerőművi blokkok, mutat rá a társaság.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.