Atomerő

Mi a teendő nukleáris baleset esetén?

Bemutatón ismertették a helyiekkel szerdán, hogy melyek a legfontosabb teendők egy, a Paksi Atomerőműben bekövetkezett esetleges nukleáris vészhelyzet esetén.

2013.10.09 16:25MTI
A paksi atomerőmű távlati képe

Több mint húsz szervezet és csaknem tucatnyi védőeszközgyártó és -forgalmazó érkezett Paksra, hogy szemléltesse azokat az eszközöket, amelyek a hatóságok, intézmények rendelkezésére állnak egy nukleáris baleset hatásainak kivédésére, csökkentésére. A hétfőn és kedden megtartott országos nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat folytatásaként bemutatták az alapvető lakosságvédelmi intézkedések alkalmazását, azt, hogy miként zajlik a lakosság kitelepítése, a sugárszennyezett terület felderítése, kijelölése, az emberek és a járművek mentesítése.

Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára azt mondta, hogy a szakma csúcsán áll technikai eszközeiben, hozzáértésében, szakértelmében, létszámában és mozgósíthatóságában minden érintett szervezet, amelyre egy ilyen helyzetben feladat hárul.

Tóth Ferenc kormánymegbízott, a Tolna Megyei Védelmi Bizottság vezetője szerint a bemutató egyik fontos célja az volt, hogy a környékbeliek megismerjék, melyek a legfontosabb teendők nukleáris vészhelyzet esetén.

A gyakorlatot sikeresnek értékelte Bakondi György az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője kedden. Elmondta, azt feltételezték, hogy a Paksi Atomerőmű üzemzavara következtében nukleáris szennyeződés került a levegőbe, ezért hét dunántúli megye 28 járásában kell lakosságvédelmi intézkedéseket, például kitelepítést elrendelni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.