Londoni elemzők

Javul az amerikai költségvetési stabilitás az egyezséggel?

"Az egyezség csökkenti az újabb kormányzati zárlathoz vagy adósságplafon-válsághoz vezető, és így az Egyesült Államok szuverén hitelképességének megítélését is károsító további politikai hazardírozás kockázatát."

2013.12.12 06:24MTI

Az amerikai költségvetési döntéshozatali mechanizmus működőképességének javulását jelzi a szövetségi költségvetésről elért kétpárti megállapodás, bár az egyezség tényleges költségvetési hatása csekély - vélekedtek szerdai értékelésükben a Fitch Ratings londoni elemzők. A nemzetközi hitelminősítő szakértői szerint az egyezség csökkenti az újabb kormányzati zárlathoz vagy adósságplafon-válsághoz vezető, és így az Egyesült Államok szuverén hitelképességének megítélését is károsító további politikai hazardírozás kockázatát.

A Fitch szakelemzői hangsúlyozták ugyanakkor, hogy a most elért megállapodás nem intézkedik a szövetségi adósságlimit emeléséről. Erről a limitet felfüggesztő előző, átmeneti egyezség alapján a Kongresszusnak február 7-éig döntenie kell, annak biztosítására, hogy az amerikai pénzügyminisztérium rendkívüli intézkedések foganatosítása nélkül folytathassa a fizetési kötelezettségeinek teljesítéséhez szükséges hitelfelvételt.

A Fitch Ratings szerint ráadásul a két évre szóló mostani megállapodási javaslat költségvetési kihatásai mérsékeltek: a cég becslése alapján az ebből az egyezségből kihozható költségvetési deficitcsökkentés tíz év távlatában az amerikai GDP-érték 0,1 százalékának felel meg. Mindazonáltal a kétpárti megállapodás arra vall, hogy az amerikai költségvetési döntéshozatalt destabilizáló politikai összecsapások a jövőben ritkábbá és kevésbé intenzívvé válhatnak.

Az egyezség létrejötte annak lehetőségére is utal, hogy tartalmasabb, hosszabb távra szóló bevételi és kiadási reformmegállapodás is létrejöhet, amely közép- és hosszú távon elősegítheti a GDP-arányos amerikai államadósság-ráta csökkentését - áll a Fitch Ratings szerda esti londoni elemzésében. A hitelminősítő közölte, hogy várhatóan 2014 első negyedévének végéig dönt az Egyesült Államok lehetséges legjobb, "AAA" szuverén adósbesorolására bejelentett negatív felülvizsgálat kimeneteléről. A Fitch október közepén vette leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának "AAA" szintű osztályzatát, elsősorban az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányára hivatkozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.