35,3 milliárd forintot kap vissza a cég

A Mol miatt átírhatják az idei költségvetést

Az idei költségvetés módosítását kezdeményezte a kormány, hogy vissza tudja fizetni a Mol Nyrt.-nek azt a 35,3 milliárd forintot, amelyet a cég a bányajáradékkal kapcsolatos szerződése alapján fizetett be a költségvetésbe, mert azt az Európai Bizottság tiltott állami támogatásnak minősítette, de utóbb az Európai Unió Bíróságának Törvényszéke ezzel ellentétes döntést hozott.

2013.12.02 13:25MTI

Az Országgyűlés honlapján olvasható zárószavazás előtti módosító javaslat indoklása szerint az erre szolgáló előirányzaton a teljesítés módosítás nélkül is eltérhet az előirányzattól, így lehetőséget biztosít az esetleges kamatfizetésre is.

A javaslat szerint ennek megfelelően a kiadási főösszeg a korábbi 16 550,7 milliárd forintról 16 586 milliárd forintra változik, és így a hiány 1089,884 milliárd forintról 1125,184 milliárd forintra nő.

Az indoklásban emlékeztetnek arra, hogy a Mol és a kormány 2005-ben kötött megállapodást, amelynek értelmében a kitermelt szénhidrogének után fizetendő bányajáradék a társaság legtöbb magyarországi szénhidrogénmezője esetében 2020-ig változatlan összegű marad.

2010 júniusában az Európai Bizottság megállapította, hogy a megállapodásnak és a bányászatról szóló törvény 2008. évi módosításának együttes hatása azt eredményezi, hogy a Mol mentesül olyan pénzügyi terhek megfizetése alól, amelyeket a versenytársaknak meg kell fizetniük, ennél fogva tisztességtelen versenyelőnyhöz jutott.

A Mol részére nyújtott állami támogatásról szóló bizottsági határozat a jogellenesnek minősített támogatás visszakövetelésére utasította a kormányt. Ennek összege összesen valamivel kevesebb mint 35,3 milliárd forint volt. A cég 2010 harmadik negyedévében befizette ezt az összeget, mert erre a fellebbezéstől függetlenül köteles volt.

A Mol ugyanakkor az Európai Bizottság határozatát megtámadta a Törvényszék előtt, fellebbezést nyújtott be a határozat megsemmisítése érdekében, az ítélethirdetés 2013. november 12-én volt. Eszerint a Magyarország által a Molnak nyújtott állami támogatásról szóló, 2010. június 9-i bizottsági határozatot meg kell semmisíteni.

A döntés értelmében vissza kell fizetni a Mol számára a korábban általa befizetett 35,3 milliárd forintos összeget. A változtatásra az ítélethirdetés időpontja miatt kerül sor zárószavazás előtti módosító javaslatként. Az idei évi költségvetés módosításáról a héten lesz a zárószavazás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.