Dubaji légikiállítás és vásár

Öböl-menti cégektől vásárol az Airbus és a Boeing

Mintegy 5 milliárd dollár értékben rendelt repülőgép-alkatrészeket az Airbus és a Boeing Öböl-menti cégektől a dubaji légikiállítás és vásár alkalmából.

2013.11.18 15:51MTI

Az Airbus a Mubadala állami befektetési alappal irt alá 2,5 milliárd dolláros megállapodást a repülőgépgyártásban használt fém- és kompozitelemek gyártásának fejlesztéséről Abu Dzabiban, továbbá nyersanyagok szállításáról.

A Boeing ugyanilyen értékben rendelt kompozit anyagokat a Mubadalától, és ezen kívül megállapodott az állami tulajdonban lévő Tawazun Precision Industries állami feldolgozóipari vállalattal egy repülőgép-alkatrészeket gyártó üzem létesítéséről az Egyesült Arab Emírségekben.

Az Emirates Airline, az Etihad és a Qatar Airways mintegy 150 milliárd dollár értékben rendelt gépeket az európai és az amerikai gyártótól, ebből 95 milliárd a Boeing vasárnap bemutatott 350-400 személyes 777X típusára jutott, amely az Airbus A350 közvetlen versenytársa.

A megrendelések lendületet adnak a Boeingnek és az Airbusnak, de az amerikai és európai alkatrészgyártók mind jobban aggódnak, hogy meg fogják szenvedni a beszállítói hálózat globalizációját, amelyben jelentős szerep jut az Öböl-menti cégeknek.

Az amerikai és az európai légitársaságok pedig azt kifogásolják, hogy az államilag támogatott Öböl-menti társaságok tisztességtelen versenyt támasztanak, ráadásul ezek a vállalatok alacsony kamatú exporthiteleket is kapnak beszerzéseikhez a nyugati kormányoktól.

"Az amerikai kormánynak nem kellene hátrányos helyzetbe hoznia az amerikai légitársaságokat, miközben segíti külföldi versenytársainkat" - mondta Lee Moak, az utasforgalmi pilóták nemzetközi szövetségének elnöke.

Jim McNerney, a Boeing elnöke viszont azt mondja, hogy "egyoldalú leszerelés" lenne a kedvezményes hitelkonstrukció felszámolása, hisz ilyen támogatást a konkurens európai Airbus is kap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.