Felesleges követelmények az EU-ban

Visszatér a kanyaruborka, a megcsavarodott répa, a ferde póréhagyma

Visszatérhetnek hivatalosan is a "Quasimodo" zöldségek, a szabványméretnél kisebb gyümölcsök az Európai Unió tagállamaiban a piacokra az élelmiszerárak emelkedésének köszönhetően, bár erről előbb még szavazniuk kell a tagállamok agrárminisztereinek.

2008.07.24 13:20MTI

Az egyik legemlékezetesebb példa a brüsszeli bürokraták túlbuzgalmára az uborka görbeségének szabályozási vágya.

Hasonló "egyendélcegségi" elvárást vezetett be az EU más zöldségek, így a kicsavarodott testű répák, az elferdült póréhagymák ellen. Immár felmerült az EU Mezőgazdasági Bizottságában, hogy el kell törölni a "szükségtelen piaci szabványokat".

A zöldségek, gyümölcsök világát illetően 36 ilyen alaki követelmény van érvényben, ezekből 26 feleslegesnek bizonyulhat. "Az egyre magasabb árak és az egyre élénkebb kereslet okán értelmetlen lenne kidobni a szemétbe" - áll az EU illetékes bizottságának nyilatkozatában. A tagállamok mezőgazdasági miniszterei leghamarabb októberben szavaznak a kérdésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.