Válságkezelés

A gazdasági és monetáris unió szociális dimenzióját kívánja erősíteni az Európai Bizottság

Az Európai Bizottság szerdán elfogadta Andor László javaslatát a gazdasági és monetáris unió szociális dimenziójának erősítésére.

2013.10.03 04:39MTI

A magyar uniós biztos - mint azt brüsszeli sajtótájékoztatóján közölte - öt indikátoron alapuló foglalkoztatási és szociális eredménytáblát dolgozott ki, amely a jövő évtől bekerül az "európai szemeszter", vagyis a nemzeti gazdaságpolitikai-pénzügyi tervek uniós szintű összehangolásának szentelt félév teendői közé.

Az eredménytábla kidolgozása arra irányult, hogy olyan szempontokkal egészüljön ki a gazdasági kormányzás folyamata, amelyek időben jelzik a negatív szociális folyamatokat. A kezdeményezést az indokolja, hogy a tagállamokon belüli szociális problémák elhatalmasodása másokra is negatívan hat. Különösen az eurózóna tagjai körében fontos, hogy a foglalkoztatási és szociális mérőszámok tekintetében a felzárkózás esélye mindenki számára megmaradjon - hangsúlyozta a foglalkoztatási, szociális és társadalmi befogadási kérdésekben illetékes EU-biztos.

"A javaslat célja, hogy a foglalkoztatási és szociális problémák rendszerszintű követésével jobb megoldásokat találjunk a válságkezelés során, és a jövőben megelőzzük a mostanihoz hasonló szociális válsághelyzetek kialakulását" - mondta Andor László. Az Európai Bizottság eszerint a következő évtől kezdve öt indikátor alapján követi figyelemmel a tagállamok foglalkoztatási és szociális folyamatait.

Az első jelzőszám a munkanélküliségi ráta alakulása, a második specifikusan az ifjúsági munkanélküliségi ráta és az oktatásban és szakképzésben sem részesülő fiatalok aránya. A harmadik indikátor a háztartások bruttó bevételének alakulása, a negyedik a szegénységi ráta a munkaképes korú lakosság körében. Az ötödik mutató a jövedelmi egyenlőtlenségek mértéke, amit a legjobban és a legrosszabbul kereső húsz százalék jövedelmének hányadosaként fejeznek ki. Ezen indikátorokból áll össze az a szociális monitoring rendszer, amelynek alapján az "európai szemeszter" keretében az Európai Bizottság ajánlásokat tehet majd a tagállamoknak.

Ebből következően jövő évtől kezdve a minden tavasszal közzétett országspecifikus ajánlásoknak a korábbiaknál jóval erősebb lehet a szociális vetülete. A Brüsszel által kidolgozott úgynevezett országspecifikus ajánlások foglalkoztatási és szociális elemeinek a megvalósításához az uniós strukturális alapokból - azokon belül kiemelt mértékben az európai szociális alapból - nyújtható majd támogatás.

Az Európai Bizottság - az unió központi javaslattevő-végrehajtó intézménye - a szociális párbeszéd erősítését is célul tűzte ki, európai és tagállami szinten egyaránt. Brüsszel elképzelése szerint az "európai szemeszter" keretében a korábbinál rendszeresebbé és intézményesültebbé válna az egyeztetés a munkáltatókkal és a szakszervezetekkel. Emellett azt is javasolja az Európai Bizottság a tagállamoknak, hogy az országspecifikus eljárásokhoz kapcsolódó reformokat a szociális partnerekkel közösen dolgozzák ki.

Az Európai Bizottság most közzétett ajánlásai várhatóan napirendre kerülnek majd a tagországok állam-, illetve kormányfőinek október 24-25-én tartandó következő csúcstalálkozóján. Őry Csaba fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatáspolitikai felelőse közleményben üdvözölte a szociális dimenzió erősítésének, a foglalkoztatási és szociális eredménytábla bevezetésének szándékát tükröző bizottsági bejelentést. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a foglalkoztatási és szociális terület alapvetően a tagállamok hatáskörébe tartozik.

"A munkanélküliségi segély uniós szintű rendszerének bevezetését azonban semmiképp sem tudjuk támogatni. Ennek a területnek a szabályozása mindenképp tagállami hatáskörben kell, hogy maradjon, már csak a tagállamok különböző gazdasági fejlettsége miatt is" - tette hozzá a fideszes politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.