Optimistább Fed

Kitart mennyiségi monetáris lazító programja mellett a Fed

Nem változtatott zéró-közeli alapkamatán az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a FOMC.

2013.06.20 03:25MTI

Kitart mennyiségi monetáris lazító programja mellett a Fed, bár a korábbinál optimistább véleményt fogalmazott meg az amerikai gazdaság helyzetének várható alakulásáról. Nem változtatott zéró-közeli alapkamatán az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed monetáris politikai döntéshozó testülete, a FOMC. A döntés indoklásában a testület közölte, hogy csökkenni látja a gazdaságot veszélyeztető kockázatokat és pozitív fejleményeket lát a gazdaság és a foglalkoztatás alakulásában.

A Fed ugyanakkor egyértelműen közölte, hogy kitart a jelenleg havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlási programja folytatása mellett a gazdaság élénkítéséhez szükséges likviditás biztosítása érdekében. A Fed a gazdasági növekedés jellemzésére a már korábban megszokott "mérsékelt ütemű" kifejezést alkalmazta, de első alkalommal használta közleményében a "csökkentek a negatív kockázatok" megfogalmazást. A javuló kilátásokra tett utalást a piacok a monetáris enyhítő program belátható időn belüli "kifuttatására" irányuló szándékként értelmezték, ami azonnali árfolyamcsökkenést idézett elő a tőzsdéken.

A Fed egyúttal közölte azt is, hogy szándékában áll rövidtávú kamatait rekordalacsony szinten tartani mindaddig, amíg a munkanélküliségi ráta legalább 6,5 százalékra nem csökken. A közleményből kiderült, hogy testület 19 szavazó tagjából 14 tartja szükségtelennek a kamatok emelését 2015-ig. A Fed egyúttal rámutatott, hogy a munkanélküliségi ráta jelenleg még messze van a reakcióhatártól.

Szerdán közzétett gazdasági előrejelzésében a Fed a munkanélküliségi ráta 7,2-7,3 százalékra csökkenését várja az idei év végére a jelenlegi 7,6 százalékról. A ráta 2014 végére 6,5-6,8 százalékra csökkenhet várakozásai szerint, szemben a korábbi prognózisában jelzett 6,7-7,0 százalékkal. Az elmúlt hónapban az amerikai gazdaság 175 ezer munkahelyet teremtett, ami azonban nem volt elegendő a 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta csökkentéséhez. Gazdasági szakértők 5-6 százalékot tartanak egészséges munkanélküliségi rátának az Egyesült Államok gazdaságában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.