Biztató kilátások

A Fednél még nem jött el a monetáris szigorítás ideje

Dennis Lockhart, az Atlanta Fed elnöke szerint nem érkezett még el az ideje az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris mennyiségi lazítási programja befejezésének.

2013.04.03 03:20MTI

A gazdaság továbbra is a Fed támogatására szorul - hangsúlyozta. A jelenlegi növekedési ütem ugyan mérsékelt, de a kilátások egyre biztatóbbak. Lockahart szerint a gazdasági helyzet folyamatos javulást mutat, a recesszió bekövetkezése pedig "teljes mértékben valószínűtlen". Az atlantai Fed elnöke szerint a legkockázatosabb szakaszon az amerikai gazdaság már túljutott, de ezt még több makrogazdasági adatnak kell alátámasztania ahhoz, hogy biztosan lehessen állítani.

A következő hónapokban napvilágot látó makrogazdasági adatok ebből a szempontból kulcsfontosságúak lesznek. Az inflációs kilátások megfelelően stabilak, a munkaerőpiac azonban vegyes képet mutat, a lakásépítés viszont fellendülőben van - mondta Lockhart. Ahhoz, hogy három év alatt 6 százalékra csökkenjen a munkanélküliségi ráta, havonta 180 ezer új munkahelyet kell az amerikai gazdaságban létesíteni - mutatott rá az atlantai Fed elnöke.

Februárban 236 ezer munkahely létesült az amerikai gazdaságban, lényegesen több az elemzők által vártnál, a munkanélküliségi ráta pedig 7,7 százalékra csökkent. Az idei gazdasági növekedést valamivel 2 százalék felett várja az Atlanta Fed elnöke, Dennis Lockhart, aki az amerikai jegybank szerepét betöltő szövetségi tartalékbank rendszer, a Fed nyíltpiaci bizottságának (FOMC) jelenleg szavazati joggal nem rendelkező tagja is.

Az Alabama állambeli Birminghamben, a Kiwanis Clubban tartott előadásában Lockhart úgy vélte, hogy a kincstárjegy-felvásárlások keretösszegének mérséklése viszont az év vége felé vagy 2014 elején már megkezdődhet. A Fed jelenleg havi 85 milliárd dollár értékben vásárol kincstárjegyeket a likviditás növelése, a beruházások és a fogyasztás ösztönzése érdekében.

Dennis Lockhart szerint a Fednek megvannak az eszközei arra, hogy szorítson a monetáris politikán, amint annak eljön az ideje. A mennyiségi monetáris lazító program mértéke jövőbeni csökkentésének lehetőségére, konkrétumok említése nélkül, a Fed elnöke, Ben Bernanke is utalást tett legutóbbi beszédében. A Fed kötvényvásárlási programjának kockázataival szembeni aggodalmaknak van némi alapjuk - mutatott rá Dennis Lockhart, hozzátéve, hogy annak folytatását ennek ellenére is indokoltnak tartja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.