A Fed elnöke

Bernanke a monetáris lazítás folytatása mellett érvelt

Az adóemelések és a költségvetési kiadáscsökkentések az idén előreláthatólag lassítják majd a gazdasági növekedés mértékét.

2013.05.22 18:57MTI

A monetáris mennyiségi lazító program folytatása mellett érvelt Ben Bernanke Fed-elnök szerdai kongresszusi meghallgatásán.

Az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő szövetségi tartalékbankrendszer elnöke az amerikai kongresszus gazdasági bizottsága előtt "mérsékelt" üteműnek értékelte a növekedést, és kifejtette, hogy a foglalkoztatás szerény mértékű javulásának tükrében egyelőre nem tartja indokoltnak a Fed gazdaságösztönző céllal életbe léptetett mennyiségi monetáris enyhítő programja kereteinek szűkítését.

Rámutatott, hogy a gazdasági helyzet érzékelhetően javul ugyan és a munkanélküliségi ráta is 7,5 százalékra, négyéves mélypontra csökkent már áprilisban, ez azonban még mindig jóval magasabb egy egészséges gazdaságban elvárható szintnél.

Kiemelte emellett, hogy az adóemelések és a költségvetési kiadáscsökkentések az idén előreláthatólag lassítják majd a gazdasági növekedés mértékét. A Fed ösztönző intézkedéseinek visszafogása ezért azt a "komoly veszélyt" hordozza magában, hogy "lelassítja vagy akár meg is állítja a gazdasági növekedést" - mondta Ben Bernanke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.