Fővárosi Közgyűlés

Több mint hárommilliárdot visszatejel a Vízmű

Mintegy hárommilliárd forintot fizet vissza a Fővárosi Vízművek a fővárosi önkormányzatnak a társaság visszavásárlásához kapott kölcsönből.

2013.09.26 18:28MTI

A főváros 1997-ben adta el a Fővárosi Vízművek kisebbségi, 25 százalékos részvénycsomagját, valamint szindikátusi és menedzsmentszerződést kötött a francia Suez Environnement céggel és a német RWE társasággal. A Fővárosi Közgyűlés az idén döntött a részvénycsomag visszavásárlásról.

Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója felidézte, hogy a társaság a 15,3 milliárd forintos vételárból tavaly a 3,2 milliárd forintos, az adásvétellel kapcsolatos költséget finanszírozta, a fennmaradó 12,094 milliárd forint pedig önkormányzati kölcsön volt.

A vezérigazgató elmondta, a kölcsönből 3,09 milliárd forintot visszafizetnek a városnak, a fennmaradó 9 milliárd forintot hitelből törlesztik, erre új közbeszerzési eljárást írnak ki, s várhatóan májusig eleget tesznek a fizetési kötelezettségnek. Megjegyezte, hogy eddig két közbeszerzési eljárás eredménytelen lett jogi szempontok miatt, ugyanakkor egyértelműnek tartja, hogy a bankok is "óvatosak a kérdésben".

Haranghy Csaba 3 és 6 milliárd forint közötti hitelkeret lehívásával számol, az összeg nagyban függ a cég pénzügyi mutatóitól. Jelezte: sokat küzdenek, hogy árbevételeiket növeljék, januártól július végéig, hét hónap alatt 3 milliárd forint alaptevékenységen kívüli bevételük volt, és az év végi terv 5 milliárd.

A vízművek vezetője szólt arról, hogy a jövő évi "ceruzás üzleti terv" 22 milliárd forint bevétellel kalkulál az ivóvízből és 8 milliárddal a szennyvíztisztításból. A 40 milliárdos büdzséből 10-et kell egyéb forrásokból, árbevételekből előteremteni. Hangsúlyozta, hogy a társaságnak tavaly és az idén is jelentős egyéb árbevételei voltak. Mindezzel együtt volt értelme visszavásárolni a társaságot a külföldi tulajdonosoktól - jegyezte meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.