Ménes egy vízmű-telepen bújt ki a tojásból

Kiszabadult a magyar gólya, akit francia kémhattyúként "tartóztattak le"

Az illetékes egyiptomi hatóságok megvizsgálták és nemzetbiztonsági szempontból veszélytelennek nyilvánították Ménest, a jeladós fehér gólyát.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2013.09.02 19:06ma.hu

A hétvégén látott napvilágot a hír, hogy az egyiptomi hatóságok „őrizetbe vettek” egy, francia tudósok által műholdas nyomkövetővel felszerelt hattyút, mert a hátán lévő eszközt kémfelszerelésnek hitték. A feltehetően sérült, ám láthatóan gólyának kinéző madarat egy helyi lakos fogta be Kairótól nagyjából 600 kilométerre, délkeletre.

A nemzetközi sajtó egy korábbi, francia hattyúval történt esetet keverhetett a történetbe. „Meg tudom erősíteni, hogy a gólya Magyarországról származik, és a nyomkövetőt is az MME szerelte fel rá” – válaszolta Dr. Szenczi Péter Márk, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakembere a ma.hu kérdésére.

KATT a képekért! >>>

Miután az MME felvette a kapcsolatot egy egyiptomi természetvédelmi civil szervezettel (Nature Conservation Egypt - NCE) hamar tisztázódott, hogy a Ménesnek keresztelt gólyát az MME munkatársai gyűrűzték és szerelték fel műholdas nyomkövetővel a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében. Az illetékes egyiptomi hatóságok mostanra megvizsgálták és nemzetbiztonsági szempontból veszélytelennek nyilvánították a madarat.

Dr. Fatma Tammam az egyiptomi természetvédelmi minisztérium helyettes államtitkárának tájékoztatása szerint Ménesről jelenleg az Qena-i állatorvosi szolgálat gondoskodik, akik a NCE szakembereivel közösen azon dolgoznak, hogy minél hamarabb folytathassa vonulását dél felé.

A műholdas nyomkövetők használata egyre elterjedtebb a vonuló madarak útvonalainak felderítésében. Az így nyert információk felbecsülhetetlen segítséget nyújtanak a nemzetközi és helyi védelmi programok kidolgozásában – olvasható az MME cikkében.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Európai Unió LIFE Nature természetvédelmi alapja valamint az Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program (HUSK) támogatásával létrejött ragadozómadarak és gólyák valós idejű követésére alkalmas webes felület a kutatók és a nagyközönség számára is elérhető a www.satellitetracking.eu címen.

Ménes Szécsényben, egy vízmű-telepen bújt ki a tojásból, ebből a fészekből. 4 fészektestvérével együtt július 1-én kaptak gyűrűt. Ménes anyja szintén gyűrűs madár ez alapján tudjuk, hogy 2009-ben Ipolyvecén a Bem út 20. szám alatt lévő fészekben kelt ki. A tojó már 2012-ben a környéken tartózkodott, de akkor nem költött. 2013-ban először kezdett költésbe abban a fészekben melyből Ménesék kirepültek. Az apa a hím madár gyűrűtlen.

Ménes és fészektestvére Pöstény augusztus elején kapták meg jeladójukat. Sajnos Pöstény már a vonulás elején áramütést szenvedett Románia déli részén a bulgár határ közelében.

Ménes útvonala (Forrás: www.satellitetracking.eu)

Ménes augusztus közepéig szülőhelyén az Ipoly-völgyben tartózkodott, majd csapatával 2 napot a Hortobágy térségében töltött, ahol madarászoknak sikerült lencsevégre kapniuk. Majd tett egy nagy kört Berettyóújfalu és Nagyszalonta között, végleg pedig augusztus 18-án hagyta el az országot és a Kárpátok lábánál töltötte az estét. Másnap átkelt a Kárpátokon. 19-én még Romániában a Duna mellett éjszakázott, majd 20-án már Bulgáriában. 21-én a bolgár-török határ közelébe ért, majd 22-én Görögország érintésével, érkezett Törökországba, ahol a szokványos Boszporuszi átkelés helyett, a Márvány-tenger felett repült át. 24-én Törökországban elérte a fő vonulási útvonalat Kónya térségében és innen már azon haladt. 26-án ért Szíriába és az estét Aleppó térségében töltötte, másnap pedig Damaszkusz térségében éjszakázott. 28-án lépte át a jordán határt, 29-én pedig az izraelit, de még aznap átrepült Egyiptomba. 30-án átkelt a Vörös-tengeren és az este Dishna mellett a Nílus-völgyébe érkezett meg 3700 km-nyi vonulás után. Valószínűleg itt fogták be, mert az sms küldés leállt, és két napig szünetelt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.