Gólyák

Az ELTE szakjaira jelentkezők több mint 40 százalékát felvették

Az idei általános felvételi eljárásban 95 237-en jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, közülük az első helyen a legtöbb pályázó az ELTE-t jelölte meg.

2013.07.25 00:37MTI

Az Eötvös Loránd Tudományegyetemre (ELTE) jelentkezők több mint 40 százalékát felvették - közölte az intézmény szerda este az MTI-vel. Az idei általános felvételi eljárásban 95 237-en jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, közülük az első helyen a legtöbb pályázó az ELTE-t jelölte meg. Az egyetem közleménye szerint idén az összes felsőoktatásba jelentkező diák mintegy 9 százaléka, 8200 elsőéves hallgató került be az ELTE szakjaira.

"Az ELTE stratégiája a minőség stratégiája" - fogalmazott az intézmény, amely húsz olyan képzést kínál, amelyekre 430 pont feletti eredménnyel kerülhettek csak be a felvételizők, mint például a pszichológia, a germanisztika, a jogász és a nemzetközi tanulmányok területe. Az ELTE szakjaira az átlag-ponthatár 346 volt. Mint írták: a szeptemberben induló alap- és osztatlan képzések 86 százalékán 300 pont vagy annál magasabb volt a bejutási küszöb.

Az új típusú, osztatlan tanárszakok átlagpontszáma 354 pont volt. Kitértek ugyanakkor arra is, hogy mivel az első helyes jelentkezők náluk voltak a legtöbben, és jó eredményeket értek el, önköltséges helyekre a korábbi évek 44 százalékos aránya helyett csupán 23 százalékuk jutott. Ezért az intézmény abban bízik, hogy a kormány finanszírozni fogja az állami ösztöndíjas hallgatók tanulmányait, a valóságos költségeket megtérítve az egyetemnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.