Az első hat hónapban

NGM: az államháztartás hiánya 721,7 milliárd forint

Végleges adatok szerint az államháztartás központi alrendszerének hiánya júniusban 162,3 milliárd forint volt, az első hat hónapban a deficit 721,7 milliárd forintot tett ki, ami az éves előirányzat 82,0 százaléka.

2013.07.22 15:15MTI

A végleges adatok megegyeznek az előzetes számokkal. Az elmúlt év első hat hónapjában az államháztartás központi alrendszerének hiánya 517,7 milliárd forint volt, ami az akkori éves előirányzat 85,2 százalékát tette ki - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az államháztartáson belül a központi költségvetés 186,4 milliárd forintos deficittel, az elkülönített állami pénzalapok 9,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 14,7 milliárd forintos szufficittel zártak. 

Az NGM közleménye szerint a 2012. és a 2013. év költségvetésének tekintetében fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az egyes adónemeket érintő változások következtében (néhány adónemből származó bevételi előirányzat csökkent, bizonyos adónemek megszűntek, illetve módosultak, másrészt új adónemeket vezettek be) a két időszak összehasonlítása mindezen tényezők torzító hatásának kiszűrése nélkül nem lehetséges. 

Ezenkívül a szervezeti változások következtében a költségvetési szervek bevételeinek és kiadásainak ez évi alakulásában kiemelt szerepet játszanak a 2012. május 1-jétől, valamint a 2013. január 1-jétől átvett önkormányzati intézmények. A központi költségvetés ez év június végi bevételei az előző év azonos időszakáét közel 288 milliárd forinttal haladták meg. 

A magasabb teljesülés hátterében egyrészt egyes adóbevételekből származó – személyi jövedelemadó, regisztrációs adó, valamint illetékek -, előző évet meghaladó befizetések, valamint az idén bevezetett új adónemekből befolyt bevételek, másrészt pedig a központi költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok magasabb összegű bevételei állnak. Emellett nagyobb összegben alakultak az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések és az egyéb bevételek is. 

Az NGM közlése szerint a központi költségvetés június végi kiadásai mintegy 610 milliárd forinttal magasabb összegben teljesültek, mint az elmúlt év azonos időszakában, ami elsősorban a költségvetési szervek és szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásainak - az intézményi struktúraváltással összefüggő - idei nagyobb összegű teljesülésével függ össze. (A 2013. évben már központi kiadásként jelentkeznek az átvett egészségügyi, szociális és egyéb intézmények kiadásai, valamint a köznevelésben a pedagógusok illetménye.) 

Ezenkívül meghaladták az előző évi kifizetéseket az egyedi és normatív támogatások, a lakásépítési támogatások, a kezességérvényesítések, az egyéb kiadások és az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

A kamatkiadások 2013. június végén 637,0 milliárd forintot tettek ki, 55,6 milliárd forinttal kevesebbet, mint az előző év megfelelő időszakában, a kamatbevételek pedig 59,3 milliárd forintos szintet értek el, 7,9 milliárd forinttal kevesebbet az előző évinél.
 
A nettó kamatkiadás 577,7 milliárd forint volt, így összességében 47,7 milliárd forinttal kedvezőbb az előző év azonos időszakához képest. A társadalombiztosítási alapok 2013. január-júniusi 136,1 milliárd forintos szufficitje a Nyugdíjbiztosítási Alap 84,1 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap közel 52 milliárd forintos többletéből tevődik össze. 2012. június végén az tb-alapok együttes hiánya 3,3 milliárd forintot tett ki.
 
A különbség elsősorban bevételi oldalon jelentkezett, az előző évinél magasabb összegben teljesültek többek között a Nyugdíjbiztosítási Alap szociális hozzájárulási adó- és járulékbevételei, az egészségügyi hozzájárulások, valamint az Egészségbiztosítási Alap költségvetési támogatásai, térítései is.
 
Ez utóbbi jogcím 2013-tól már a munkahelyvédelmi akciótervvel összefüggő hozzájárulásokat is tartalmazza. Az elkülönített állami pénzalapok első hat havi 56,5 milliárd forintos többlete az előző év azonos időszakához képest kedvezőtlenebb lett. Az elkülönített alapok összes bevételei 12,4 milliárd forinttal alacsonyabban, kiadásai pedig 9,0 milliárd forinttal magasabban teljesültek az előző év azonos időszakához viszonyítva. 

A bevételek közül a Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési hozzájárulás bevételéből folyt be kevesebb, ezenfelül az alap a szociális hozzájárulási adóból idén már nem részesül. Az idei év első hat hónapjában az általános forgalmi adóból 1314,2 milliárd forint bevétele keletkezett a költségvetésnek, ami az egy évvel korábbi összegtől 129,4 milliárd forinttal marad el. Az alacsonyabb teljesülésben jellemzően a nagyobb kiutalás játszik szerepet. A befizetések 0,7 százalékkal elmaradtak, míg a kiutalások 13,9 százalékkal magasabban alakultak az előző évinél.

A személyi jövedelemadó összege az év 1-6. hónapjában 740,9 milliárd forint volt, amely 796,4 milliárd forintos bruttó befizetés és 55,5 milliárd forintos kiutalás egyenlegeként képződött. Ez a bevétel 23,1 milliárd forinttal, 3,2 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. 

A pénzügyi szervezetek 2010-ben bevezetett különadójából június végéig a központi költségvetésnek 64,0 milliárd forint bevétele keletkezett, amely 56,3 milliárd forinttal magasabb a 2012. év azonos időszakának befizetésénél (7,7 milliárd forint). A pénzügyi tranzakciós illetékből a költségvetésnek az idei év első hat hónapjában 68,6 milliárd forint bevétele keletkezett. Az új adónemet még 2013. január 1-jén vezették be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.