Államháztartás

KSH: a kormányzati szektor hiánya 272 milliárd volt az első negyedévben

A kormányzati szektor első negyedévi hiánya 272 milliárd forint, a GDP 3,8 százaléka volt, 56 milliárd forinttal és 0,7 százalékponttal nagyobb az egy évvel korábbinál.

2013.07.03 09:10MTI

A nemzeti számlák rendszere (ESA95), azaz az uniós módszertan szerint számolt eredményszemléletű adatok szerint a kormányzati szektor bevételei 3,6 százalékkal, 3130 milliárd forintra nőttek, a kiadások 5,1 százalékkal 3402 milliárd forintra emelkedtek.

A folyó jövedelem- és vagyonadók emelkedtek a legnagyobb mértékben, 6,4 százalékkal (29 milliárd forint). Ezen belül az energiaellátók jövedelemadója közel hatszorosára nőtt és új adóként jelent meg a kisadózók tételes adója (KATA) - fűzte hozzá a KSH.

A termelési és importadókból származó bevételek 3,7 százalékkal (42 milliárd forint) emelkedtek, ezen belül ugyanakkor az áfa-befizetések 0,3 százalékkal (1,8 milliárd forint) csökkentek. A tőkeadók 18,6 százalékkal (7 milliárd forint) csökkentek, amit főképp a pénzügyi szervezetek különadójának csökkenésével magyarázott a KSH.

A társadalombiztosítási hozzájárulások 2,1 százalékkal (18 milliárd forint) emelkedtek.

A kiadások 165 milliárd forinttal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A pénzbeni társadalmi juttatások 2,2 százalékkal (24 milliárd forint) növekedtek, ezen belül a nyugdíj és nyugdíjszerű ellátások 7 százalékkal emelkedtek, a többi juttatás pedig csökkent.

A kamatkiadások 8,9 százalékkal (26 milliárd forint), a bruttó állóeszköz-felhalmozás 16,8 százalékkal (16 milliárd forint) bővült. Utóbbi jelentős bővülése az árvízvédekezéssel kapcsolatos nagyprojekteknek és a katasztrófavédelmi fejlesztéseknek tulajdonítható. A folyó termelő felhasználás 4,9 százalékkal (23 milliárd forint) és a munkavállalói jövedelem 5,4 százalékkal (35 milliárd forint ) szintén növekedett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban közölt előzetes adatai szerint az államháztartás hiánya az első negyedéves GDP 3,3 százalékát tette ki és 210 milliárd forint volt. A márciussal véget ért egy év alatt az államháztartási deficit 612 milliárd forint, az időszak alatt előállított GDP 2,2 százaléka volt.

A pénzügyi számlák előzetes adatai alapján az államháztartás névértéken számításban vett konszolidált bruttó adóssága a GDP 82,4 százalékára emelkedett az év végi 79,2 százalékról, a GDP arányában számolt nettó adósság 60,6 százalékról 61,1 százalékra emelkedett. Forintban a bruttó adósság 23 340 milliárd, a nettó 17 315 milliárd forint volt március végén. Az államadósság negyedéves növekedésében döntő szerepe volt a 3,25 milliárdos dollárkötvény kibocsátásnak februárban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.