4 millió 450 ezret fizethetnek

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat: busztársaságokat büntetett a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 4 millió 450 ezer forintra büntette a Tribune Venture Európa Kft-t., valamint a Gemenc és Környéke Busz Kft-t., mert a vállalkozások jogelődje, az Orangeways Autóbuszos Közúti Közlekedési Zrt. (Orangeways) tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott.

2013.06.26 12:57Havariapress

Az Orangeways, a Tribune Venture Európa Kft. és a Gemenc és Környéke Busz Kft. jogelődje 2011. március 1. és 2012.január 24. között hírlevelében és a honlapján 20 %-os kedvezményt, Budapest és Bécs között 1900 Ft-ért megvásárolható buszjegyeket, valamint ingyenes fedélzeti szolgáltatásokat ígért a fogyasztóknak. 

A 20%-os kedvezményt meghatározott napokon történő foglalásokból kaphatták meg a vásárlók, azonban a kedvezmény tényleges megadását a vállalkozás nem tudta bebizonyítani. A kedvezményes árú jegyeket a vállalkozás hírleveleiben 1900 forintért hirdette, míg a honlapról kiderült, a jegyek 1900 forinttól, összesen 7 árkategóriában vásárolhatók, és az 1900 forintos jegyből járatonként csak nagyon keveset adtak el. 

Mivel a vállalkozás honlapján nem szerepelt elegendő információ arról, hogy milyen feltételekkel lehet igénybe venni a kedvezményes utazást, az utasok csak a buszjegy foglalásánál tudták meg, hogy mennyibe fog kerülni a jegyük, attól függően, hogy az általuk választott járat mennyire foglalt. A vállalkozás azt sem tudta bebizonyítani, hogy az utasok valóban élvezhették a meghirdetett ingyenes WIFI-t, meleg italokat és egyéb kényelmi szolgáltatásokat. 

A vizsgálat során a GVH megállapította, hogy az Orangeways tájékoztatásával megtévesztette a fogyasztókat ezért a jogutód vállalkozásokra 4 millió 450 ezer forintos bírságot szabott ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.