10 ezerrel többen, mint két évvel ezelőtt

Nagyot nőtt a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatottsága

Az elmúlt kb. két év alatt tízezerrel 55 ezerre nőtt az állami támogatás igénybevételével foglalkoztatott megváltozott munkaképességűek száma.

2013.06.20 15:37MTI

Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális és családügyért felelős államtitkára a Segítő vásár elnevezésű, fogyatékossággal élők által gyártott termékeket bemutató kiállítás megnyitóján beszélt arról is, hogy ezenfelül ötezer kisebb vállalkozás 18 ezer munkavállalónak váltotta ki a rehabilitációs kártyát. 

Ezek a cégek nem akkreditáltatták magukat az állami támogatás igénybevételéhez, de a kártya kiváltásával a megváltozott munkaképességű foglalkoztatott után nem kell szociális adót fizetniük - közölte.

Az államtitkár szerint az akkreditációt választó vállalkozások finanszírozása kiszámíthatóbb lett, és könnyebben juthatnak piachoz. Soltész Miklós elmondta: a Segítő vásár az első debreceni állomás után decemberig további hat városban kívánja népszerűsíteni a megváltozott munkaképességűek által gyártott termékeket, és egyben demonstrálják, hogy ezek az emberek is képesek piacképes termékek előállítására. Hozzátette: a Segítő vásárnak továbbra is a közelmúltban eltűnt hegymászó, Erőss Zsolt marad az arca, aki mindig is támogatta a fogyatékkal élőket. 

Fülöp Attila család- és esélyteremtési politikáért felelős helyettes államtitkár ismertette: a segítő vásárlás logót minden olyan cég igényelheti és megjelenítheti termékein, amely többségében megváltozott munkaképességűeket foglalkoztat és akkreditáltatja magát. 

A rendezvények egyik szervezője, a Salva Vita Alapítvány ügyvezetője, Végh Katalin közölte, hogy minden régiót érinteni fog a vásár, így év végéig Balatonfüreden, Miskolcon, Pécsen, Békéscsabán, Győrben és Budapesten is megtartják. 

Az ügyvezető az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a debreceni vásáron a régió 15 vállalata állította ki termékeit. Papp Csaba, a debreceni önkormányzat szociális- és egészségügyi bizottságának alelnöke szólt arról, hogy Debrecenben 600-700 megváltozott munkaképességű ember él.

Véleménye szerint sokuknak csak akkor van esélyük a fejlődésre, ha foglalkoznak velük és ha van munkájuk.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.