Új Széchenyi Terv

Ötmilliárdos pályázat az iskolák hazai és nemzetközi kapcsolatépítésére

Ötmilliárd forint támogatásra pályázhatnak hazai és külföldi testvériskolai szövetségek kialakítására az Új Széchenyi Terv keretén belül azok az intézmények, amelyekben hátrányos helyzetű tanulókat oktatnak.

2013.06.14 17:11MTI

Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken a tószegi általános iskolában tartott sajtótájékoztatón hozzátette: a különböző adottságú iskolák közti kapcsolatépítésre szolgáló program lehetőséget teremt a tanulóknak és pedagógusaiknak arra, hogy megismerjék a sajátjuktól eltérő életminőségű és helyzetű társaikat, baráti együttműködést alakítsanak ki velük.

Közlése szerint kétkomponensű pályázatot írtak ki, egyik része a belföldi kapcsolatok erősítésére, a kisebbik, ám annál fontosabb része a külhoni, illetve európai uniós szinten megvalósuló testvériskolai együttműködések kialakítására hivatott. 

A projekt a felzárkózás egyik eszköze, hiszen a hátrányos helyzetű, köztük roma származású gyerekek olyan lehetőséghez jutnak, miáltal más életkörülmények között, más településeken és más országokban élő társaikkal ismerkedhetnek meg - mondta Kovács Zoltán, megjegyezve: ezzel is csökkenhető az a távolság, amely adott esetben gyerek és gyerek, iskola és iskola, valamint közösség és közösség között van. 

Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár arról beszélt, ha a felnőttek felidézik diákéveik szép emlékeit, akkor a többség előtt biztosan felvillan egy-egy osztálykirándulás élménye, ahol valami mást és másképpen tanultak meg, mint a tanteremben. Így van ez ma is, és így lesz mindig, az iskolai hétköznapokat felemeli és megszínesíti egy olyan élmény, amikor a gyerekek kimozdulnak megszokott környezetükből - fogalmazott az államtitkár. 

Ezért az oktatásirányítás és a kormány nagy figyelmet szentel annak, hogy a gyerekek kapcsolatteremtését, a máshol való tanulás lehetőségét segítse, és erre "óriás mennyiségű pénzt, ötmilliárd forintot" fordít - húzta alá Hoffmann Rózsa. Az államtitkár szerint a projekt különös varázsa, hogy alapvetően olyan iskolákra írják ki, ahol nagyon sok az olyan hátrányos helyzetű gyerek, akinek családi körülményei miatt az életben kevés lehetősége adatik az otthonról való kimozdulásra.
 
A pályázatok benyújtása A komponens esetében július 8-tól augusztus 8-ig, a B komponens esetében augusztus 8-tól szeptember 8-ig lehetséges. A pályázatok benyújtása és elbírálása folyamatos. A pályázati kiírás, illetve a jelentkezéshez szükséges adatlap a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján érhető el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.