Ősszel indulhat a kivitelezés

Már az EB előtt van a szegedi lézerközpont nagypályázati anyaga

A projekt jövője szempontjából rendkívül fontos állomás volt az egy hónappal ezelőtti kormánydöntés.

2013.05.31 12:45MTI
Fotó: MTI

Már az Európai Bizottság előtt van a szegedi lézerközpont, az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) nemzetgazdaságilag kiemelt projekt pályázati anyaga, így ősszel megkezdődhetnek a kivitelezési munkálatok - jelentette be az ELI-HU Nonprofit Kft. EU koordinációs igazgatója pénteken, Szegeden, a projekt II. fázisát bemutató konferencia előtti sajtótájékoztatón.

Tölgyesi Viktória elmondta: a projekt jövője szempontjából rendkívül fontos állomás volt az egy hónappal ezelőtti kormánydöntés. Ennek alapján a jövőbeli tervekhez és a projekt megvalósításához szükséges támogatási kérelmet be lehetett nyújtani az Európai Bizottsághoz. Ezzel párhuzamosan folytatódik a beruházási szakaszra történő felkészülés, amely a terep-előkészítési munkálatok után várhatóan ősszel kezdődhet meg. Tölgyesi Viktória kiemelte: a felkészülés során nagy hangsúlyt fektetnek a humánerőforrás-fejlesztésre is, hiszen a világon egyedülálló ELI beruházás megvalósulásánál szükség lesz további fizikusokra, biológusokra, vezető mérnökökre, gépész- és villamosmérnökökre, mechatronikai mérnökökre, mérnök informatikusokra, továbbá szakmunkásokra és technikusokra is.

Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a tervek szerint néhány napon belül kiírják a közbeszerzést a kivitelezésre, az építési munkálatok pedig várhatóan ősszel kezdődhetnek meg.

Az ELI-ALPS különleges építészeti követelményeivel kapcsolatban elmondta: az épületegyüttes 24 ezer négyzetméteres lesz, legfontosabb része az a 7 ezer négyzetméteres csarnok, amelyen a lézeres kísérleti területet alakítják ki. Itt a legfontosabb a termikus stabilitás és a rezgésmentesség biztosítása, ennek érdekében az egész technológiát egy 1 méter vastag beton alapszerkezetre helyezik.

Az ELI-ALPS projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak. A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is lehetővé teszi a kiemelkedő kutatási eredmények elérését.

Az ELI lézeres kutatóközpont a tervek szerint 2015-re épül fel. Akkorra elkészül a lézertechnológia beépítésének egy része is és indulhat a kutatói munka. A nemzetközi kutató és tudóscsoport munkáját segíti, hogy a lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik, egészen 2018-ig.

Az ELI az európai kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében szereplő 44 pán-európai érdekeltségű kutatási nagyberendezés egyike. A beruházás 61,3 milliárd forintból valósul meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.