ELI

Szeged legfontosabb kitörési pontja a lézerközpont

A kormányhivatal mint eljáró hatóság mindent elkövetett, és el fog követni annak érdekében, hogy az előkészítő szakasz után a beruházás is gördülékenyen és gyorsan megvalósuljon.

2013.05.03 09:16MTI

Szeged legfontosabb kitörési pontja az ELI lézerközpont - közölte B. Nagy László Csongrád megyei kormánymegbízott pénteken.

A fideszes országgyűlési képviselő közleménye szerint a tudományos beruházás most bejelentett indulása mérföldkő a város, valamint a Dél-Alföld tudományos és gazdasági életében. Az ELI fogja Szegedet Európa és a világ tudományos térképén ismételten olyan erős, vaskos betűkkel megjelölni, mint ahogyan Szent-Györgyi Albert felfedezése és Nobel-díja tette - fejtette ki.

B. Nagy László szerint a késlekedésekkel kapcsolatos aggodalmas hangok ezzel végleg elcsitulhatnak: a kormányhivatal mint eljáró hatóság mindent elkövetett, és el fog követni annak érdekében, hogy az előkészítő szakasz után a beruházás is gördülékenyen és gyorsan megvalósuljon.

A képviselő úgy véli, már a jövőre kell gondolni: az ELI felépítése után mintegy 50-60 hektárnyi fejlesztési területre kell becsábítani azokat az innovációval foglalkozó cégeket, amelyek az alkalmazott kutatást tudják majd helyben hasznosítani.

A város és a megye gazdasági érdeke és jövője az, hogy innovációs parkok, spin-off cégek - amelyek tudják a piacon hasznosítani a kutatási eredményeket -, illetve inkubátorházak létesüljenek.

Tölgyesi Viktória, az ELI-HU Nonprofit Kft. uniós koordinációs igazgatója csütörtökön jelentette be: azzal, hogy a kormány áprilisban jóváhagyta a szegedi ELI lézer kutatóközpont építésének első fázisához nyújtandó támogatást, megkezdődhet a 61,3 milliárd forintba kerülő kiemelt nagyberuházás megvalósítása. A költségek 85 százalékát az EU, 15 százalékát a magyar állam vállalta - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.