Első számú

Megkezdődött a csehországi szuperlézer építése

Megkezdődött az európai szuperlézer építése Csehországban. Az új tudományos központ keddi alapkőletételénél a Prágától nyugatra fekvő Dolní Brezanyban megjelent Petr Necas miniszterelnök is, aki hangsúlyozta, hogy ez lesz Csehország legnagyobb és legjelentősebb tudományos létesítménye.

2012.10.10 01:14MTI

Petr Fiala oktatási miniszter az ünnepségen elmondta, hogy az európai pénzügyi forrásokból épülő nemzetközi tudományos központot 2015-ben fejezik be és adják át a kutatóknak. A várakozások szerint a világ legnagyobb teljesítményű lézere a jövőben új felfedezéseket tehet lehetővé elsősorban az egészségügyben, az optikában, az asztrofizikában, illetve az új anyagok tesztelése terén.

Az ELI-projekt (Extreme Light Infrastructure) az összeurópai érdekeltségű kutatási infrastruktúrák stratégiai tervében szereplő 44 nagyberendezés egyike. Az ELI nemzetközi irányító bizottságának 2009. október elsejei döntése értelmében a lézerberendezést három helyszínen (Prága, Szeged, Bukarest) építik meg. A lézerközpontokat közös menedzsmenttel, a ELI ERIC nemzetközi szervezet keretei között fogják üzemeltetni és hasznosítani.

"A projektet nagy várakozások előzik meg. Meg vagyok győződve arról, hogy a csehországi központ a megadott határidőn belül és a megkövetelt minőségben felépül" - szögezte le Fiala. Hozzátette: a tudományos központ új lehetőségeket nyújt a tudósoknak és nagymértékben hozzájárul Csehország versenyképességének növeléséhez. A prágai központban mintegy 250 tudós és kutató fog dolgozni, fele közülük Csehországból.

Az ELI szuperlézerközpont építését döntően az Európai Unió finanszírozza. A tervezett költségek megközelítik 7 milliárd koronát (76 milliárd forint). A központ kutatásainak eredményeit az ELI Beamlines program keretében a világ számos országának tudósai is felhasználhatják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.