Két kilométeres távolság

Lézerkijelzésű pusztító: önvezérlő lövedékkel kísérletezik az USA

Lézerkijelölésű célokat küzdhet le az az új önvezérlő lövedék akár csaknem két kilométeres távolságban is, amelynek prototípusát az amerikai energiaügyi minisztérium Sandia National Laboratories (SNL) mérnökei fejlesztették ki.

2012.02.02 08:12MTI

Az SNL a héten jelentette be új kutatási eredményeit, amelyek két - szenvedélyes vadász - mérnöke munkáját dícsérik.

A laboratórium most magánbefektetőket keres a tesztprogram befejezéséhez és a találmány piacra viteléhez. Várhatóan nagy érdeklődésre számíthat a lövedék nemcsak a Pentagon és az amerikai titkosszolgálatok, hanem a vadászok és a sportlövők részéről is.

A Sandia műszaki stábjának tagja, Jim Jones szerint az .50-es kaliberű (12,7 milliméteres) lőszer jó szolgálatot tehet a hadsereg gépfegyvereiben, a katonák gyorsabban, nagyobb pontossággal küzdhetik le a célpontokat. Különböző lőporral is tesztelték már a lövedéket, hogy annak torkolati sebessége megfeleljen katonai célokra is - mondta Jones egy tv-nyilatkozatában.

A tesztek szerint az új lövedék akár a másodpercenként 730 méteres sebességet is elérheti. A számitógépes szimulációk szerint a hagyományos, nem önirányító lövedék normális körülmények között már félmérföldes (800 méteres) távolságban is eltérhet a céltól, míg az új fejlesztés 20 centiméteren belül marad a célponttól.

A cigaretta nagyságú, 12,7 milliméter átmérőjű lövedék parányi stabilizátorokkal rendelkezik - hajítódárdácskára emlékeztet -, s egy, a lézerkijelölésű célpontot érzékelő optikai szenzorral együtt beépített mikrocsip korrigálja a röppályáját, elektromágnesekkel vezérelve a stabilizátorokat. A hajítódárdákhoz hasonlóan röppályája során nem pörög saját tengelye körül, így csakis nem huzagolt csövű fegyverekből lehet kilőni az új lövedéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.