Most először

A VIG biztosító nyereségének többsége Közép-Kelet-Európából származott

A Vienna Insurance Group (VIG) bécsi székhelyű nemzetközi biztosítási csoport 159,4 millió eurós adózás előtti nyereségének több mint fele először származott a közép-kelet-európai térségből az év első negyedében.

2013.05.28 11:06MTI

A csoport két magyar cége, az Union és az Erste biztosító 14,1 milliárd forint (47,5 millió euró) nyereséget ért el az első negyedévben, ez 3,2 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest, miközben a teljes magyar piac növekedése 1,3 százalék volt - közölte Lehel Gábor, az Union Biztosító vezérigazgatója.

A térség 24 országában 50 biztosítót tulajdonló VIG az idei első negyedévben 2,7 milliárd euró konszolidált díjbevételt ért el, 1,5 százalékkal alacsonyabbat a múlt évi hasonló időszakinál. 

A csökkenés oka, hogy a konszern visszafogta Lengyelországban a rövid távú, egyszeri díjas életbiztosításokat - mondta az igazgatóság elnöke. A díjbevételből 1,5 milliárd euró volt a nem élet-, és 1,1 milliárd az életbiztosítások részesedése. 

Az egészségbiztosításokból 100 millió euró bevétel származott. A konszern adózás előtti eredménye 5,2 százalékkal, 159,4 millió euróra növekedett az első negyedévben, ennek 51,5 százaléka származott Közép-Kelet-Európából. A régióban 15,6 százalékkal növekedett a nyereség. A csoport befektetés állománya 29,6 milliárd euró volt a negyedév végén. 

A befektetésein 270,2 millió euró eredményt ért el az első három hónap alatt a VIG. Országonként nézve a díjbevételt, Ausztriából származott 1,4 milliárd euró, Csehországból 475,9 millió, Szlovákiából 204 millió, míg Lengyelországból 268,8 millió euró díjbevétel érkezett. A VIG két magyar biztosítója 5,5 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik. 

A konszern 24 biztosítója között - a díjbevétel szerint - a 8. helyen áll. Peter Hagen kifejtette, hogy a csoport számára rendkívüli ügyfél potenciált jelent a régió 180 millió lakosa. 

A VIG 1994 óta van jelen a bécsi tőzsdén, 2008 óta pedig a prágain is mozognak részvényei. Alkalmazottainak a száma 24 ezer.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.