"Van még hova fejlődni"

Lóhúsbotrány - hatékonyabbá tenné az EU az agrártermékek ellenőrzését

Egyszerűsítené az állategészségügyre és növényvédelemre vonatkozó szabályokat, valamint hatékonyabbá tenné az európaiak tányérjára kerülő agrártermékek ellenőrzését az Európai Bizottság.

2013.05.06 13:08MTI

A testület fogyasztóvédelmi és egészségügyi kérdésekért felelős tagja, a máltai Tonio Borg rámutatott, hogy bár Európában a legjobbak az élelmiszerbiztonsági előírások a világon, a lóhúsbotrány rávilágított, hogy van még hova fejlődni.

"Bár Európában a legjobbak az élelmiszerbiztonsági előírások a világon, a közelmúlt lóhúsbotránya rávilágított, hogy van még hova fejlődni, bár most senki egészsége sem került közvetlen veszélybe" - fogalmazott a máltai politikus, aki a most bejelentett csomag céljának nevezte, hogy okosabb szabályok révén biztonságosabb élelmiszerek készülhessenek.
   
A javaslat a jelenlegi 70 helyett mindössze öt jogszabállyal váltaná fel a szektort jelenleg szabályozó előírásokat. Ezek közül az egyik csak állategészségügyi kérdéseket szabályozna, és egységes rendszerbe foglalná az állatok betegségeinek azonosítását és ellenőrzését.

A bizottság ettől azt reméli, hogy a termelők és állatorvosok számára is megkönnyíti majd a gyors reagálást, a fogyasztókra és az állatállományra egyaránt minimálisra csökken az állatok között terjedő esetleges betegség hatása. A javaslat a növény-egészségügyi előírásokat is megváltoztatná az újfajta kártevők európai megjelenése miatt, nagyobb hangsúlyt helyezne az unión kívülről származó termékek ellenőrzésére és a termékek nyomon követésére az egységes piacon.
   
Ezeken túl a tervezet hatékonyabbá tenné a tagállamok hatóságai számára rendelkezésre álló eszközöket, hogy ellenőrizni tudják az uniós előírások betartását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.