A GDP 0,3 százalékkal csökkent

Elkerülte a tripla recessziót a brit gazdaság

Elkerülte az újabb, harmadik recessziót a brit gazdaság, amelynek teljesítménye 0,3 százalékkal nőtt az idei első negyedévben az előző három hónaphoz képest a brit statisztikai hivatal csütörtökön ismertetett előzetes becslése szerint.

2013.04.25 13:26MTI

A tavalyi utolsó negyedévben a brit hazai össztermék (GDP) 0,3 százalékkal csökkent, tehát az elmúlt fél évben a brit gazdaság stagnált, ugyanakkor technikai értelemben nem süllyedt vissza a recesszióba.
   
Éves összevetésben - vagyis 2012 első negyedévéhez mérve - 0,6 százalékkal emelkedett a brit GDP-érték az idei első negyedben; ez 2011 utolsó negyedéve óta a legerőteljesebb éves növekedési ütem a brit gazdaságban.
   
Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - 2008 óta eddig két recessziót élt át, és az idei első negyedévi GDP-becslés csütörtöki ismertetése előtt a piac és az elemzői kör nem zárta ki a hármas mélypontú recesszió kialakulását sem. Az általánosan elfogadott közgazdasági meghatározás szerint egy gazdaság akkor van recesszióban, ha teljesítménye két vagy több egymást követő negyedévben visszaesik.
   
Az első, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott, ez volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.
   
Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.
   
A brit statisztikai hivatal csütörtöki előzetes adatsorából kiderül, hogy a gazdaság fő hajtóereje az idei első negyedévben a szolgáltatási szektor volt, amelynek teljesítménye 0,6 százalékkal nőtt a tavalyi utolsó három hónaphoz képest.
   
A szolgáltatási ágazat a brit gazdaság egyetlen olyan fő szegmense, amely már utolérte, sőt lehagyta a pénzügyi válság előtti önmagát: ennek az ágazatnak a bruttó termelési értéke az idei első negyedévben 0,8 százalékkal magasabb volt a recessziós időszak előtt mért legutóbbi csúcsszintnél.
   
A brit feldolgozószektor teljesítménye ugyanakkor még mindig 10 százalékkal, az építőiparé 18,1 százalékkal elmarad a válság előtti utolsó évben, a 2007-ben elért szinttől.
   
A City egyik legnagyobb gazdasági-pénzügyi elemzőháza, a Capital Economics az első negyedévi előzetes GDP-becslés csütörtöki ismertetése után összeállított értékelésében hangsúlyozta: az, hogy a 0,3 százalékos növekedés - amely gyakorlatilag csak az előző negyedévi ugyanilyen mértékű visszaesést semlegesítette - jó hírnek számít, jelzi, hogy milyen rosszul mennek a dolgok a brit gazdaságban.
   
Nagy-Britanniától a gyenge makrogazdasági környezetre és az ebből eredő kedvezőtlen államadósság-folyamatokra hivatkozva két nagy nemzetközi hitelminősítő is megvonta a lehetséges legjobb államadós-besorolást.
 

A Moody's Investors Service februárban az általa "Aaa"-val jelölt legmagasabb szintről egy fokozattal "Aa1"-re rontotta a szuverén hazai és külső brit kötvénykötelezettségek osztályzatát, arra a várakozására hivatkozva, hogy a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ebben a gyenge növekedési környezetben az államháztartási konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.
   
Hasonló indokkal a múlt héten a Fitch Ratings is leminősítette az addigi "AAA"-ról "AA plusz"-ra a brit adósbesorolást. A cég azzal indokolta lépését, hogy felülvizsgált előrejelzése szerint Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája a GDP-érték 101 százalékán éri el tetőpontját a 2015-2016-os pénzügyi évben, és később is csak fokozatos ütemű csökkenésnek indul. A Fitch Ratings saját korábbi előrejelzése az volt, hogy a bruttó brit államadósság-ráta a GDP-érték 97 százalékán tetőzik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.