A krónikusan gyenge belső fogyasztás miatt

Mélyült a recesszió Olaszországban

Tavaly tovább mélyült a recesszió Olaszországban, elsősorban a krónikusan gyenge belső fogyasztás amiatt csökkent a gazdaság teljesítménye.

2013.03.11 11:46MTI

A statisztikai hivatal hétfőn publikált adatai szerint a GDP reálértékben 0,9 százalékkal csökkent a tavalyi negyedik negyedévben az előző három hónaphoz képest, és ezzel 2,8 százalékkal volt kisebb, mint egy évvel korábban.
   
A tartós fogyasztási cikkek vásárlása például 11 százalékkal esett a negyedik negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva.
   
A GDP már hat egymást követő negyedévben csökkent Olaszországban, és a kormány prognózisa szerint még további két negyedévben csökkenni fog.
   
Tavaly az év egészében 2,4 százalékkal zsugorodott a GDP.
   
Pénteken megvonta Olaszországtól az elsőrendű "A" kategóriás államadós-besorolást a Fitch Ratings, az olaszországi parlamenti választások után előállt bizonytalan helyzettel indokolva a lépést. A hitelminősítő szerint a megnövekedett politikai bizonytalanság és a további szerkezeti reformoknak nem kedvező háttér újabb sokkhatással ér fel az egyébként is mély recesszióban lévő olasz gazdaságban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.