A gazdasági kilátások romlása

Recesszió fenyegeti Oroszországot

Recesszió fenyegeti Oroszországot, ezért a kormánynak gazdaságösztönző intézkedéseket kell hoznia.

2013.04.12 17:13MTI

Andrej Belouszov egy nappal azután beszélt erről, hogy a tárca 3,6 százalékról 2,4 százalékra módosította az idén várható gazdasági növekedésről szóló előrejelzését. A miniszter kifejtette, ha őszig nem indul be a növekedés, akkor az ország recesszióba süllyed.
   
A válság előtti években még rohamtempóban, 7 százalékkal gyarapodott az orosz gazdaság, ám az ütem 2010-ben 4,5 százalékra, majd 2011-ben 3,4 százalékra lassult.
   
A gazdasági kilátások romlása miatt egyre nagyobb a nyomás a nemzeti bankon, hogy kamatcsökkentéssel ösztönözze a növekedést, de kormányzati és elemzői vélemények szerint alapvető strukturális reformok nélkül csak vegetál az orosz gazdaság.
   
Oroszországban legutóbb március közepén tárgyaltak a nemzeti bankban a kamatról, akkor nem változtattak a 4,25 százalékos mértéken. A bank utoljára 2012 szeptemberben módosított a kamaton, akkor 0,25 százalékkal emelte.
   
Mindenesetre Elvira Nabiullina, az április elején Putyin elnök javaslatára kinevezett új jegybankelnök jelezte, hogy legfontosabb célja a gazdasági növekedés támogatása, egyszersmind az infláció mérséklése, ami egyértelmű elmozdulás a bank korábbi vezetésének magatartásához képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.