Koreai-félsziget

Szünetel a munka a keszongi ipari parkban

Pedig ünnepnapokon is dolgoznak általában.

2013.04.05 10:24MTI

Szünetel a munka pénteken a keszongi ipari parkban az észak-koreai ünnep, a Fák Napja alkalmából, noha nem ritka, hogy a különleges gazdasági övezetben ünnepnapon is dolgoznak a határidők tartása érdekében - közölte a dél-koreai kormány és több üzleti forrás.

A mostani munkaszünetnek valószínűleg az az oka, hogy Phenjan szerdán blokád alá vonta az ipari parkot, azt elhagyhatják a dél-koreai munkások, de be nem mehetnek oda, s Dél-Koreából származó szállítmányt sem lehet bevinni. Ennek ellenére sok dolgozó döntött úgy, hogy marad munkaadó vállalata működésének biztosítása érdekében: péntek reggel 608 dél-koreai és hat kínai alkalmazott vette fel a munkát a szöuli kormány adatai szerint. Úgy tudják, közülük szombaton száz hagyja el a zónát, bár a szombat munkanap Észak-Koreában.

"Alkatrész- és alapanyag-utánpótlás nélkül, valamint amiatt, hogy a teherautók kapacitása nem használható ki, vagyis árut kiszállító jármű csak üresen térhet vissza, a cégeknek át kell ütemezniük termelésüket" - közölte egy keszongi üzem neve elhallgatását kérő igazgatója. Miután élelmiszer sem szállítható be az övezetbe, a nagyobb élelemtartalékkal rendelkező vállalatok kisegítik a szűkölködőket. "Egy héten belül az élelem valószínűleg elfogy, ami arra kényszeríti majd az összes dél-koreai munkást, hogy hazamenjen" - tette hozzá az illető.

A két ország egyesítésével foglalkozó szöuli minisztérium szóvivője megerősítette pénteki sajtóértekezletén, hogy az alapanyaghiány miatt három textilüzem már leállt, és hogy az áruszállítási tilalom miatt várhatóan az összes le fog állni. Hozzátette: a kormány nem érti, hogy Észak miért vezette be a blokádot, és folyamatosan kéri annak feloldását. Miután Phenjan megszüntette a két ország közötti "forródrótot", Szöul azon a mintegy 1300 magánelőfizetői telefonvonalon tud csak kommunikálni az északi vezetéssel, amelyek még élnek Dél-Korea és az ipari parkban működő cégek között.

Dél-koreai politikai megfigyelők elmondták, hogy a kormány ragaszkodik az Észak-Koreával közösen működtetett ipari övezet fenntartásához, mert ez a két ország gazdasági együttműködésének legfontosabb eszköze, egyes magas rangú szöuli tisztségviselőknek - különösen a haderő területéről - azonban fenntartásaik vannak ezzel kapcsolatban. Kim Kvan Dzsin nemzetvédelmi miniszter a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt csütörtökön azt mondta, ő amellett van, hogy térjenek haza a dél-koreai alkalmazottak, mert Észak további katonai provokációi esetén életük veszélybe kerülhet. Hozzátette: ha túszul ejtenék őket, a dél-koreai hadseregnek van kész terve a kimentésükre.

Az országegyesítés ügyeivel foglalkozó miniszter, Ju Kil Dzse közölte pénteki sajtóértekezletén: egyelőre nincs akkora veszély, hogy haza kellene hívni a dél-koreai munkásokat. Phenjan a keszongi ipari park végleges bezárásával fenyegetőzött csütörtökön, azt állítva, hogy semmi haszna nem származik a létesítményből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.