Válaszlépések

Nem is egy, hanem két rakétát telepített Észak-Korea a keleti partra

A dél-koreai hadiflotta két, korszerű radarrendszerrel felszerelt Aegis rombolót vezényelt az ország keleti és nyugati partjaihoz

2013.04.05 10:17MTI

"Megerősítést nyert, hogy Észak-Korea a hét elején két közepes hatótávolságú Musudan rakétát szállított vonattal keleti partvidékére, s ott indítóállással felszerelt járművekre helyezte őket" - idézte a szöuli kormány egy vezető tisztségviselőjét a Yonhap hírügynökség. A tisztségviselő közlése szerint a két mobil indítóállást a jelek szerint különleges, föld alatti létesítményekbe rejtették. "Észak nyilvánvalóan arra készül, hogy előzetes figyelmeztetés nélkül kilője a rakétákat" - tette hozzá.

A rakéták telepítése a legújabb fenyegetés Észak-Korea részéről, amely - felbőszülve az atomfegyverkezési törekvéseit büntető újabb ENSZ-szankciókon és a partjai közelében zajló amerikai-dél-koreai hadgyakorlatokon - az elmúlt hetekben többször is atomcsapással fenyegette meg ellenségeit.

A dél-koreai védelmi minisztérium, amely előző nap még egy északi rakéta telepítéséről számolt be, nem kommentálta az újabb jelentést. A hadsereg vezetői ugyanakkor közölték pénteken, hogy a dél-koreai hadiflotta két korszerű, SPY-1 radarrendszerrel felszerelt Aegis rombolót vezényelt az ország keleti és nyugati partjaihoz. A kombinált rendszer légi, földi, valamint vízi célpontok észlelését, követését és megsemmisítését egyszerre tudja irányítani.

Katonai források a Yonhapnak azt mondták, hogy a phenjani rezsim feltehetően április 15-én, az észak-koreai kommunista rezsim 1994-ben elhunyt alapítója, Kim Ir Szen születésének évfordulóján akarja végrehajtani a rakétaindítást.

Az észak-koreai hadsereg még sohasem próbálta ki új fejlesztésű Taepodong X néven is ismert, BM25 Musudan típusú rakétáját. Szakértők szerint a fegyver 3-4 ezer kilométer hatótávolságú lehet a hordozott tehertől függően, azaz Dél-Korea és Japán egész területén kívül elvileg elérheti a csendes-óceáni Guam szigetét is.

Telepítésére válaszul az Egyesült Államok rakétaelhárító rendszert küldött a csendes-óceáni Guam szigetén lévő támaszpontjai védelmére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.