Válság

Észak-Korea vs. Világ - aggodalom, atomfenyegetés, amerikai célpontok

Világszerte aggodalommal fogadták csütörtökön azokat a híreket, amelyek szerint Észak-Korea atomfegyver bevetését is kilátásba helyezte az Egyesült Államok ellen.

2013.04.04 21:25MTI

Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára Észak-Koreát irányváltásra, eddigi politikájának megváltoztatására szólította fel. Észak-Korea még szerdán hivatalosan is értesítette a Fehér Házat és a Pentagont: engedélyt adott hadseregének az Egyesült Államok elleni támadásra atomfegyver bevetésével. A KCNA észak-koreai hírügynökség által nyilvánosságra hozott közlemény arra utalt, hogy a hadsereg atomfegyverek alkalmazásával történő csapást hajthat végre.

A Jonhap dél-koreai hírügynökség amerikai, illetve dél-koreai hírszerzői hatóságokra hivatkozva csütörtökön már azt jelentette, hogy Észak-Korea állítólag egy Taepodong X néven is ismert BM25 Musudan típusú közepes hatótávolságú rakétát szállított keleti partvidékére. A források szerint nem ismeretes, hogy a rakétán volt-e robbanótöltet avagy csak az erőfitogtatás célját szolgálta.

A Musudan rakéta hatótávolsága meghaladhatja a 3000 kilométert, ami szakértők szerint azt jelenti, hogy elérheti Dél-Korea és Japán egész területét, és nem kizárt, hogy a csendes-óceáni Guam szigetét is. A dél-koreai nemzetvédelmi miniszter a nap folyamán Szöulban megerősítette az értesülést, úgy fogalmazva: Észak-Korea "jelentős hatótávolságú" rakétát szállított keleti partvidékére, a tárcavezető ugyanakkor megállapította: nincs jele annak, hogy Phenjan teljes körű konfliktus kirobbantására készülne. Kim Kvan Dzsin ugyanakkor kijelentette: az említett rakéta nem lenne képes elérni az Egyesült Államok területét.

Egy esetleges észak-koreai támadás Dél-Korea, Japán, vagy az Egyesült Államok valamely szigete ellen nem a phenjani haderő képességén, hanem azon múlik, hogy az ország vezetője milyen erősnek érzi saját támogatottságát - jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Isaszegi János hadműveleti szakértő. Függ továbbá a belső szociális feszültségek alakulásától, valamint attól is, hogy Phenjan "zsarolási taktikájának " eredményeként milyen felajánlásokat tesznek Kim Dzsong Un számára a nemzetközi politika szereplői - tette hozzá.

Isaszegi János szerint ha ezzel a "zsarolással" nem sikerül eredményt elérnie, és a belső feszültségek kiéleződnek, elképzelhető hogy egy "labilis vezető" a rakétatámadás megindítása mellett dönt. A nyugállományú vezérőrnagy, címzetes egyetemi tanár az MTI-nek adott interjúban elmondta, Észak-Korea egy nagyon zárt és titokzatos ország, de annyit tudni lehet, hogy ha az aktív és a tartalékos haderőt is beleszámolják, akkor több mint 1,2 milliós fővel a világ negyedik legnagyobb hadseregével rendelkezik.

Ez a létszám nem csak arra elég, hogy a Dél-Koreával közös 238 kilométer hosszú fegyvermentes övezetet elfoglalja, hanem arra is, hogy másik irányba, akár Japán, akár az Egyesült Államok szigetei, Hawaii, vagy Guam ellen hadakozzon - hangsúlyozta a szakértő, aki szerint nincsenek hivatalos bizonyítékok arra, hogy Észak-Korea valóban rendelkezne atomfegyverrel.

A CNN hírportálja csütörtökön este egy névtelenül nyilatkozó amerikai hivatalos személyt idézett, aki az elmúlt napokban "elfogott" észak-koreai információkra hivatkozva közölte: Phenjan "a következő napokban vagy hetekben" feltehetőleg egy mobil ballisztikus rakéta indítását tervezi. A hírből nem volt világos, hogy a rakétaindítást kísérleti vagy csapásmérési céllal kívánná végrehajtani az észak-koreai vezetés. Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára egy csütörtök esti nyilatkozatban Észak-Koreát eddigi politikájának megváltoztatására szólította fel.

A dél-koreai diplomata arra figyelmeztette Phenjant, hogy az atomfegyver - mint fogalmazott - nem játékszer. A főtitkár aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a Koreai-félszigeten olyan válság alakulhat ki, amely beláthatatlan következményekkel jár majd. Ban Ki Mun a szemben álló feleket a feszültség enyhítésére szólította fel. A japán kormányszóvivő csütörtöki bejelentése szerint Tokió "felkészült a legrosszabb eshetőségre" is Phenjan folyamatos fenyegetései és provokációi fényében.

Az esetleges rakétakilövéssel kapcsolatban Onodera Icunori nemzetvédelmi miniszter csütörtökön leszögezte: Japán "felkészül a válaszadásra". Az orosz külügyminisztérium szerint Észak-Korea viselkedése jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy újrakezdjék a félsziget nukleáris leszereléséről szóló hatoldalú tárgyalásokat. Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő csütörtökön közölte: elfogadhatatlan, hogy Észak-Korea semmibe veszi az ENSZ határozatait.

Az észak-koreai vezetés döntése, hogy folytatja a nukleáris fegyverkezést, "jelentősen megnehezíti, sőt gyakorlatilag teljesen be is fagyaszthatja" a hatoldalú tárgyalások folytatását - mondta a szóvivő. A Koreai-félsziget atommentesítéséről 2003-ban kezdett hatoldalú tárgyalásokat a két Korea, az Egyesült Államok, Japán, Kína és Oroszország. Az egyeztetések többször is megszakadtak, legutóbb Phenjan vonult ki a tárgyalásokról 2009 áprilisában.

Peking nem hajlandó küldöttet meneszteni Phenjanba, ahol pedig szívesen fogadnának egy magas rangú kínai kormányzati tisztviselőt - derült ki csütörtöki kínai sajtóértesülésekből. Az észak-koreai diplomácia állítólag többször is jelét adta, hogy fogadnák Kína miniszterhelyettesi szintű küldöttjét, de Peking elhárította a kérést, mondván, először Phenjan küldje el képviselőjét - tudta meg több forrásból is a Csunan Ilbo dél-koreai lap Pekingben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.