Tranzit

Visszaforduló gáz - Kijev kész bizonyítani a törvényességet

Ukrajna kész bizonyítékokkal alátámasztani Oroszország számára, hogy teljesen törvényes az Európai Unió országaiból, részben Magyarországon keresztül érkező földgáz importja - jelentette ki szerdán Eduard Sztavickij ukrán energetikai miniszter.

2013.04.03 14:26MTI

A tárcavezető biztosította Moszkvát, hogy semmi oka az aggodalomra a visszafelé irányuló gázszállítások törvényességét illetően. Hangsúlyozta, hogy Kijev minden vállalt kötelezettségét teljesíti az Oroszországból Ukrajna területén keresztüli gáztranzit tekintetében is.

Az orosz földgáznak az uniós országokból visszaimportálásával összefüggésben azzal a szemléletes példával élt, hogy ha "valaki élelmiszert vásárol egy üzletben, utána az előadónak nincs joga megkérdeznie, kivel eszi meg azt".

Alekszej Miller, a Gazprom orosz gázvállalat vezetője múlt hét végén kijelentette: "csalást sejt" amögött, ahogyan Ukrajna földgázhoz jut Európából. Az ukrán vezetés szerint semmi törvénytelen nincs abban, hogy az Oroszországból Ukrajnán keresztül Európába érkező gázt a határ másik oldaláról "visszaküldik".

Kijev értelmezése szerint a Gazprom rendelkezési joga a szállított földgáz fölött véget ér a tranzithatáron lévő gázmérőállomásnál. Az európai vásárlóknak pedig joguk van az általuk megvett földgázt bármely más országnak eladni, beleértve Ukrajnát is, amit az orosz gázvállalattal kötött szerződésük nem tilt.

Ukrajna tavaly állapodott meg a német RWE vállalattal arról, hogy a cég 5 milliárd köbméter földgázt szállít neki idén májusig. Múlt novemberben indult meg először Lengyelországon keresztül a valójában Oroszországból származó gáz Ukrajnának történő visszaszállítása. Mikola Azarov ukrán miniszterelnök múlt heti budapesti látogatása alatt jelentette be, hogy megindult a reverz gázszállítás a magyar csővezetékeken keresztül is Ukrajnába.

Ukrán források szerint januárban a Lengyelországon keresztül érkezett földgáz ezer köbméterenként 390 dollárba került Ukrajnának, míg a közvetlenül Oroszországtól vásárolt gáz 406 dollárba. Míg Lengyelországon keresztül idén mintegy 600 millió köbméter gáz Ukrajnába érkezésével számolnak, addig Magyarországon át ez elérheti a 4,2 milliárd köbmétert is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.