Tél tábornok visszatér

Ítéletidő: Velence bajban, Erdély veszélyben, Ukrajna és Oroszország elveszett

Olaszország északkeleti részébe hétfőn visszatért a tél, a félsziget többi részén zuhog az eső. Romániába az éjjel érkezik az ítéletidő, Ukrajnában és Oroszországban pedig el sem múlt a tél.

2013.03.25 21:20MTI

Az olasz polgári védelem riasztást rendelt el Venetóban a kritikusnak tartott időjárási helyzet miatt. A riasztás egyelőre kedden 14 óráig érvényes. Padova, Vicenza, Verona, Velence és Treviso területén földcsuszamlástól tartanak a nagy mennyiségű jeges eső miatt.

Az Európát sújtó hideg Friuli-Venezia-Giuliát és Veneto tartományt érte el először. Velencében hétfőn havazott. A vízszint egy méterrel emelkedett, de a tenger még nem öntötte el a várost. Triesztben hétfőn havazás és havas eső váltotta egymást. A városon végigfújó bóra szél erőssége elérte az óránként 120 kilométert. Triesztben kedden zárva tartanak az iskolák. A Trenitalia olasz vasúttársaság bejelentette, hogy kedden félóránként induló dízelvonatokkal biztosítja a Trieszt-Velence-Udine összeköttetést. A rossz időben megbénult az Adriai-tengeren fekvő anconai kikötő forgalma is.

Romániában a meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint hétfő estétől kedden 14 óráig nagy mennyiségű csapadék és erős szél várható Erdély déli peremvidékén és az ezektől délre fekvő területeken. A figyelmeztetés Erdélyben Krassó-Szörény, Hunyad és a székelyföldi Kovászna megyére, valamint Brassó és Szeben megye déli részeire érvényes. A csapadék elsősorban hó formájában hullik le, és az óránkénti 55-60 kilométeres sebességgel fújó szél hótorlaszokat képezhet az utakon.

A meteorológiai szolgálat kedden a hajnali 4 és a 14 óra közötti időszakra adta ki a narancssárga riasztást Bukarestre és a fővárostól nyugatra eső romániai megyékre. Itt a széllökések az óránkénti 70 kilométeres sebességet is meghaladhatják.

Ukrajnának néhány nap kell még, hogy a három napon át tomboló hóvihar után helyreálljon a rend. Kijevben hétfőn az évszakhoz képest szokatlanul hideg volt, mínusz 4-10 Celsius-fok közötti a hőmérséklet. A tömegközlekedés kezd fokozatosan helyreállni, a hétvégén csak metróval lehetett közlekedni. Ukrajna főbb országútjai a hivatalos közlések szerint már járhatók, a nyugat-ukrajnai Hmelnickij megyében viszont továbbra is még 50 település van elzárva a külvilágtól.

Oroszország európai területének középső részén a havazás és a hófúvás miatt katasztrofálissá vált a helyzet - jelentette hétfőn a Rosszija 24 orosz hírtelevízió. Az Ukrajnával és Fehéroroszországgal határos Brjanszki területtől (megyétől) egészen a Moszkvától északkeletre lévő Kosztromáig, északról dél felé haladva pedig Tvertől Voronyezsig erős szél és havazás jellemzi az időjárást. A hatóságok rendkívüli helyzetet hirdettek ki 13 régióban, így a Kurszki, a Brjanszki, a Vlagyimiri és a Tulai területen (megyében). A hó Moszkvát és környékét is beborította.

Dél-Oroszországban az árvíz veszélyezteti a lakosságot. A Rosztovi területen (megyében) a Don folyó több mint húsz települést öntött el, közöttük Azovot és Taganrogot. Az Azovi-tenger partvidékén is több száz lakóház került víz alá. Az árvizet ott az erős szél keltette hullámzás okozta. Szaratovban is számítani kell árvízre. Ugyancsak árvízveszély van a szibériai Novoszibirszk környékén. A régióban a hadsereg segítségével robbantják szét a folyókon feltorlódott jeget.

Nagy-Britannia egyes részein még hétfőn is ezrek voltak áram nélkül, miután az országban a hét végén az elmúlt fél évszázad egyik leghevesebb hóesése és hóvihara okozott súlyos ellátási és közlekedési gondokat. A szigetország szinte teljes területét sújtotta a múlt pénteken kezdődött havazás és vihar. Skóciában, Észak-Írországban, Walesben és Angliában százezreknél szűnt meg az áramellátás.

Az Egyesült Államok területére betörő, sarkvidéki eredetű hidegfront miatt hétfőn tucatnyi államban havazott a Közép-Nyugattól a keleti partvidékig húzódó sávban. Mind a 12 érintett államban hóvihart jelző figyelmeztetést adtak ki. A déli államok közül csak Tennesseeben és Észak-Karolinában havazott, de Texas, Oklahoma, Arkansas és Louisiana nagy részén is fagypont körüli hőmérsékletet mértek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.