Reformok várhatók

Franciaországban 62 év marad a nyugdíkorhatár

A francia kormány meg akarja tartani a 62 éves nyugdíjkorhatárt, miközben megreformálja a nyugdíjrendszert.

2013.03.31 15:40MTI

Jean-Marc Ayrault miniszterelnök elmondta, hogy a reformterv részleteit ősszel már világosan lehet majd látni, de az biztos, hogy nem a korhatár emelésével próbálnak megtakarítást elérni. 

A francia szakszervezetek hónapok óta nyugtalanul várják, mit tervez a kormány ezzel a néhány évtizeden belül sokadik nekirugaszkodással, miután a korábbi próbálkozások rendszerint megbuktak a lakosság ellenállásán. A kormány kezelni akarja a nyugdíjak egyenlőtlenségeit és a rendszer bonyolultságát - mondta a kormányfő vasárnap. 

A francia nyugdíjrendszert azért tartják bonyolultnak és egyenlőtlennek, mert számos foglalkozási csoportra eltérő korhatárok, kedvezmények és számítási módok vonatkoznak. Megtakarításra pedig szükség lesz, mert a francia államháztartás hiánya tavaly a GDP 4,8 százaléka lett a tervezett 4,5 százalék helyett, csökkenés helyett még jobban meghaladva az EU-ban előírásos 3 százalékot. 

A miniszterelnök arról is szólt, hogy ki kell egyensúlyozni a családtámogatási rendszer mérlegét is, ellenben a katonai kiadások csökkentéséről szó sem lehet "most, amikor Franciaországnak dolga van Maliban". A hadsereg pénzét költségvetésen kívüli forrásokkal akarják megtoldani - mondta a kormányfő, de erről nem mondott részleteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.