5 százalékuk még ennyit se

Az ukrán munkavállalók ötöde alig keres többet a hivatalos létminimumnál

Az ukrán munkavállalók 20 százaléka 1500 hrivnya, azaz kevesebb mint 45 ezer forint alatt keres.

2013.02.17 11:50MTI

Az ukrán állami statisztikai hivatal legfrissebb felmérése szerint a munkavállalók 5 százaléka a hivatalosan megállapított létminimumot, azaz 1134 hrivnyát sem kapja meg havi fizetésként. Ez a mintegy 46 millió lakosú országban több mint félmillió dolgozót jelent. 

Az 1500 hrivnya alatti keresettel rendelkezők a számítások alapján csaknem 2 millióan vannak. Az ukránok többsége, azaz 61 százalékuk háromezer hrivnya, vagyis körülbelül 90 ezer forint alatti munkabért visz haza. Az ötezer hrivnya - azaz 150 ezer forint - fölötti keresettel rendelkezők számát eközben kevesebb mint másfél millióra becsülik. 

Ukrajnában a rezsiköltség lényegesen alacsonyabb, nagyjából a fele a magyarországinak, az állam ugyanis dotálja a lakossági energiafogyasztást. 

Az élelmiszerárak viszont hasonlóak, az import termékeké pedig a rájuk rakott vám miatt lényegesen magasabb. Ez utóbbi nemcsak az élelmiszerekre, hanem a minőségi ruházatra, cipőre is igaz. A statisztikai hivatal tavaly decemberben végzett felmérésében mintegy 10 millió bejelentett munkavállaló keresetét vizsgálta meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.