A struktúrális átalakítások során

MOSZ: a munkavállalók is juthassanak tulajdonrészhez a Volánoknál!

A Volán-társaságok strukturális átalakítása során a foglalkoztatás és a jövedelem biztonságának megteremtése mellett mintegy 25-30 százalék körüli tulajdonrészt szeretne elérni a munkavállalók számára a Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ).

2013.02.14 17:59MTI

Az északnyugat-magyarországi régióban működő Közlekedési Munkástanácsok Szövetségének (KMSZ) fórumát követően az elnök közölte: javaslatukat kormányzati szinten már előterjesztették, és pozitív visszajelzéseket kaptak. 

Nyitottságot és segítőkészséget tapasztaltak a tulajdonos MNV vezérigazgatójával történt egyeztetésen is - tette hozzá. Palkovics Imre, a MOSZ elnöke szerint a részvényekkel a munkavállalók nagy tömege jutna közvetlen módon befolyáshoz a cégek foglalkoztatásában és a jövedelmek kialakításában. 

Javaslatuk szerint a részvényekhez a dolgozók nem a saját megtakarításukból, hanem kedvezményes állami akció keretében vagy akár a 13. havi jövedelem részvényekben való kifizetésével juthatnának hozzá. Egyes cégek esetében elképzelhetőnek tartják azt is, hogy ingyenes átadásra kerüljön sor. Szólt arról is, hogy a szakszervezetek törekvése, hogy az elvégzett munkáért egy adott foglalkoztatotti kör azonos munkabért kapjon. 

A Volán csoportnál viszont azonos foglakozási körben, szakmában, gépjárművezető munkakörökben mind az alapbér, mind az egyéb juttatások tekintetében nagy eltérések vannak. A szövetség azt szeretné elérni, hogy a cégcsoportban egységes bérrendszer alakuljon ki. Ez hosszabb időt vesz igénybe, de csak ezt követően lehet egységesen követelni a szakma számára a bérnövekedéseket. 

Az elnök ugyanakkor emlékeztetett arra is, hogy bérnövekedésről jelenleg is tárgyalnak a munkaadókkal. A szférában van egy leszakadt kör, amelynek a fizetését mindenképpen rendezni szeretnék, a 220 ezer forint körül keresőknek pedig legalább a reálkereset megőrzését kell biztosítani - hangsúlyozta. 

Horváth László, a KMSZ alelnöke arról beszélt, hogy a tervek szerint a Volán-társaságok átalakítása Zala megyében mintegy 5 százalékos szolgáltatás- és járatcsökkentést von maga után. Kiemelte: a szakszervezetek érdeke, hogy minél kisebb legyen a szolgáltatás- és járatcsökkentés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.