A megállítást célozza

Lánctartozások: az ÉVOSZ kezdeményezte a törvényjavaslatot

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kezdeményezte a kormánynál a hétfőn parlament elé került, a lánctartozások megállítását célzó törvényjavaslatot, amelytől szakmai vélemények szerint akár 30-40 százalékkal is csökkenhet a perek száma - mondta Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke szerdán.

2013.02.06 16:16MTI

A lánctartozás kialakulásának egyik lehetséges módja, ha a megrendelő megtagadja a kivitelezőtől a teljesítés igazolását, így az nem állíthat ki számlát - ismertette az elnök. A nemzetgazdasági miniszter által hétfőn beterjesztett törvényjavaslat éppen ennek orvoslására hozza létre a Teljesítésigazolási Szakértői Szervezetet (TSZSZ), amely abban az esetben ad szakértői véleményt, ha nincs teljesítésigazolás.

Tolnay Tibor úgy vélte, hogy a szakértői vélemény olyan fenyegetettség a megrendelőknek, hogy attól a perek száma akár 30-40 százalékkal is csökkenhet. A bíróságok ugyanis figyelembe veszik a TSZSZ szakvéleményét, és a javasolt megoldás gyorsított eljárást ír elő a perekre is.

Az elnök fontosnak tartotta a késedelmes fizetésből származó késedelmi kamat uniós jogharmonizálásának korábbra hozását is, amely szintén ennek a törvényjavaslatnak a része. A késedelmi kamat a jegybanki alapkamat 8 százalékponttal növelt mértéke lesz, amelyet automatikusan ki kell fizetnie a megrendelőnek. Eddig az állami megrendelőtől nem mertek késedelmi kamatot kérni a vállalkozók - tette hozzá Tolnay Tibor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.