Területfejlesztési koncepció

Megállapodást kötött Tolnában a megyei önkormányzat és az iparkamara

Megállapodást kötött Tolna megye 2014-2020 közötti területfejlesztési koncepciójáról a Tolna megyei önkormányzat, valamint a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (TMKIK) kedden Szekszárdon.

2013.02.05 13:59MTI

A megállapodás, amelyet Puskás Imre (Fidesz-KDNP) közgyűlési elnök és Fischer Sándor, a kamara elnöke írt alá, rögzíti, hogy a területfejlesztési koncepció elkészítésénél figyelembe veszik a kamara véleményét, a szervezet pedig adatokat szolgáltat a fejlesztési tervekhez. 

Puskás Imre a dokumentum aláírása előtt elmondta: a koncepcióra, amelynek társadalmi vitája február végén kezdődik, 2014-től európai uniós pályázati kiírások épülnek majd. A koncepció stratégiai célja a kutatás, a turizmus és a feldolgozóipar fejlesztése. 

Fischer Sándor megjegyezte: a kamara a megye hagyományos gazdasági tevékenységei - a többi közt a mezőgazdaság, feldolgozóipar, szállítás - mellett az energetikai szakképzés fejlesztését tartja fontosnak. Kérdésre válaszolva elmondta: a paksi atomerőmű tervezett bővítésétől azt várják, hogy minél több Tolna megyei és regionális vállalkozás vehessen benne részt.
 
Hozzátette: várakozásaik szerint a paksi beruházás révén Tolna megye- amely 2011-ben 1,8 százalékkal részesült a magyar GDP-ből - a bruttó hazai termék tekintetében a megyék között az élmezőnybe kerül. A TMKIK elnöke beszámolt arról, hogy Tolna megye gazdasági teljesítménye 2007 és 2011 között folyamatosan nőtt, 2012-ben viszont visszaesett a GDP és a beruházási kedv. 

A beruházások értéke a 2011-es 55 milliárd forintról 2012-ben 40 milliárd forintra csökkent, ezen belül az energiaipari beruházások szintje 30 százalékkal lett kisebb. Nőtt ugyanakkor a beruházási érték a mezőgazdaságban, a szállításban és az építőiparban.
 
A kamarai vezető tájékoztatása szerint Tolna megye 2012-es ipari teljesítménye várhatóan 4-5 százalékkal nő, amiből az energiaipar 10, a feldolgozóipar 4-5 százalékos növekedéssel részesül, az építőiparban pedig mintegy 25 százalékos csökkenésre számítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.