Új bizottság jöhet létre

Módosulnak a földgázellátási szabályok

A földgázkereskedő mellett lesz a jövőben korlátozott földgázkereskedő is, illetve a miniszter Földgázellátási Válsághelyzet Bizottságot hozhat létre.

2013.02.01 18:44MTI

Egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányrendelet tervezet, amely a kormány honlapján jelent meg. A tervezet felsorolja azokat a szabályokat, amelyek csak a földgázkereskedőre vonatkoznak, de azokat nem kell alkalmazni a korlátozott földgázkereskedőre. 

Így például nem vonatkozik a korlátozott földgázkereskedőre az az előírás, hogy ha nem köti meg időben a kapacitáslekötési szerződést, és ebből a felhasználónak kára keletkezik, akkor azt a kereskedő köteles megtéríteni. A korlátozott földgázkereskedőnek nem kell megteremtenie az előrefizetős szolgáltatást. 

Egészében nem vonatkoznak rá a lakossági fogyasztókra vonatkozó, továbbá a kereskedőváltásról szóló szabályok sem. A korlátozott földgázkereskedőnek nem kell elkülönített számlán tartania a 20-500 millió forint közti vagyoni biztosítékot sem. 

Az energiaellátásért felelős minisztert Földgázellátási Válsághelyzet Bizottság segíti. A bizottság részt vesz azoknak a szabályoknak a kidolgozásában, amelyek meghatározzák a válsághelyzet feltételeit, illetve annak fokozatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.