A piac 40 százaléka az övék lesz

Fuzionál a magyar piac két hőszigetelőanyag-gyártója

Fuzionál a magyar piac két hőszigetelőanyag-gyártó cége, a főleg poliuretán hőszigetelő habot gyártó Bachl Kft. és a polisztirol habot előállító Nikecell Kft.; az egyesült cég a magyar hőszigetelőanyag-piac 40 százalékát mondhatja magáénak.

2013.01.31 17:40MTI

Varga András, a Bachl Kft. ügyvezetője csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: miután cége megvásárolta a másik társaságot, az egyesült cég Bachl néven működik tovább. A cégvásárlás tavaly tavasszal történt, de a múlt évről még külön-külön mérlegek készülnek, az adminisztratív összeolvadás májusban fejeződik be - tette hozzá az igazgató. 

Tájékoztatása szerint az egyesülés utáni saját tőke 1,4 milliárd forint, az idei évre 6,8 milliárd forint árbevételt terveznek. Az egyesülést segítette, hogy a Schwenk csoport, a Nikecell tulajdonosa eladta valamennyi európai hőszigetelőanyag-gyártó cégét, mivel csak a cement- és a betoniparban tevékenykedik tovább. A fúzió profiltisztítással jár - mondta az ügyvezető. A továbbiakban csak hőszigetelő habokat állítanak elő, és forgalmaznak. 

A Nikecell homlokzati hőszigetelő dryyvit rendszerének gyártását is leállítják. A Bachl 2011-es mérlege - a céginformáció adatai szerint - 3,1 milliárd forint nettó árbevétel mellett 132 millió mérleg szerinti veszteséget mutat. A Nikecell nettó árbevétele 3,9 milliárd, míg a vesztesége 852 millió forint volt. 

A múlt év ideiglenes számait ismertetve Varga András a Bachl árbevételét 2,9 milliárd, míg a Nikecellét 3,2 milliárd forintban adta meg. A mérleg szerinti eredmény - ebben a sorrendben - 32 millió, illetve 750 millió forint - tette hozzá az ügyvezető. A hőszigetelőanyag-piac Magyarországon elvileg hatalmas, hiszen a 4,2 millió lakás 90 százalékát hőszigetelni kell - mondta el Varga András. 

Ennek a beindulásához viszont lakáspolitikát kellene alkotni - emelte ki, egyben kifogásolta, hogy Magyarországon még mindig enyhék a házakkal szembeni hőszigetelési követelmények. Pedig az EU-ban 2020-tól már csak nagyon alacsony energiaigényű passzívházak épülhetnek - jegyezte meg. A Bachl 10 éve van jelen Magyarországon.
 
A Nikecell 1968 óta gyárt polisztirol hab hőszigetelést, de sokáig ezt a fűzfői Nitrokémia keretében tette. Az 1995-ös privatizáció után került ki - immár önálló cégként - az állam tulajdonából. Az egyesült cég központja Balatonfűzfőn lesz. A polisztirol hab a magyar köznyelvben hungarocellként ismert. 

A poliuretán hab teljesen zárt cellás hőszigetelő, a szivacsra hasonlít. Ez utóbbi hőszigetelő képessége - ugyanolyan vastagságban - duplája a polisztirol habénak, viszont az ára is borsosabb. A polisztirol habot általában falak, míg a poliuretánt tetőterek hőszigetelésére használják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.