1,2 millióba kerül egy komplett hőszigetelés

Knauf: önfinanszírozó a lakások hőszigetelésére felvett hitel

A mai feltételekkel felvett, államilag támogatott hitelből hőszigetelt lakások havi törlesztő részlete megegyezik a gázszámlán mutatkozó megtakarítással a hőszigetelő anyagokat gyártó Knauf Insulation Kft. számításai szerint.

2013.01.24 18:17MTI

A társaság azokat a sátortetős, kilencven négyzetméter körüli családi házakat vette alapul számításánál, amelyekből több százezer található az országban. Ezek komplett hőszigetelése 1,2 millió forintba kerül. 

A cég közleménye szerint ha egy ilyen házat 10 éves futamidejű, támogatott hitelből kíván a tulajdonosa leszigetelni, a kölcsönt 15 ezer forintos havi törlesztő részlettel veheti fel, és a futamidő végéig mintegy 1,8 millió forintot kell visszafizetnie. A munkák elvégzése nyomán a ház 42 ezer forintos, átlagos havi fűtésszámlája 15 ezer forinttal csökken, ami 10 év alatt 1,8 millió forint megtakarítást eredményez. 

A közlemény két országot hoz példának. A Németországban és Írországban futó energiahatékonysági programok azt mutatják, hogy a kormányok által energiahatékonysági programokba - épületek homlokzati és tetőszigetelése, nyílászárócsere, kazáncsere - fektetett minden 1 euró rövid időn - akár 1 éven - belül már 5 euró megtérülést hoz. 

A megtérülés nem más, mint a forgalmi adóból, valamint a létrejött új munkahelyekből származó többlet jövedelemadóból származó többlet költségvetési bevétel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.