New York és New Jersey szenvedett leginkább

Obama 60 milliárd dollárt kér a Sandy-sújtotta államok megsegítéséhez

Barack Obama valamivel több mint 60 milliárd dollár támogatásért folyamodik a kongresszushoz a Sandy hurrikán által legerősebben sújtott államok megsegítésére.

2012.12.08 08:22MTI

A legnagyobb kárt elszenvedett New York és New Jersey államok kormányzói üdvözölték az elnök lépését. Amennyiben a szövetségi törvényhozás rábólint, a 60,3 milliárd dolláros összeg nemcsak a szupervihar által leginkább érintett területeken keletkezett károk rendezését fogja lehetővé tenni, hanem a zónák jobb védelmét is a Sandyhez hasonló jövőbeni viharokkal szemben - fogalmazott Andrew Cuomo és Chris Christie. 

Korábbi becslések még jóval nagyobb támogatást láttak szükségesnek. Egy november 29-én - a szupervihar után egy hónappal - ismertetett számításban még az szerepelt, hogy a poszttrópusi ciklon által legerősebben sújtott három államnak, New York és New Jersey mellett Connecticutnak, összesen több mint 80 milliárd dollárra van szüksége a helyreállításhoz. Christie 36,9 milliárd, Cuomo 41,9 milliárd, Connecticut kormányzója pedig 3,2 milliárd dollárnyi szükséges szövetségi támogatásról beszélt. 

A Sandy összesen 110 halálos áldozatot követelt, több százezer otthont és vállalkozást tett tönkre. A 60 milliárd dollárról szóló kérés "bonyolult" helyzetben született: a kongresszus ugyanis épp kemény tárgyalásokban van a Fehér Házzal a deficitcsökkentésről. Az Egyesült Államok államadóssága 16 292 milliárd dollár, vagyis a bruttó hazai össztermék (GDP) 108 százaléka. Az államháztartás ezer milliárd dollár feletti hiánnyal küzd.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.