EU-prognózis - ÖSSZEFOGLALÓ

Nem dőlt el, hogy Magyarország kikerül-e a túlzottdeficit-eljárás alól

Az Európai Bizottság szerdán közzétette új, őszi makrogazdasági előrejelzéseit, a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásról nem született döntés. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter optimista, elemzők viszont kevésbé derűlátók annak kapcsán, hogy az ország kikerülhet-e a kohéziós pénzek szempontjából fontos eljárás alól.

2012.11.07 19:18MTI

A brüsszeli testület által közzétett legfrissebb prognózis szerint a magyar államháztartás hazai össztermékhez (GDP) viszonyított deficitje az idei 2,5 százalékról jövőre 2,9 százalékra, 2014-ben pedig már a 3 százalékos uniós tűrésküszöböt meghaladó 3,5 százalékra nő. Ugyanakkor a GDP-arányos bruttó államadósság az idei 78,4 százalékról 2013-ban 77,1 százalékra, 2014-ben pedig 76,8 százalékra csökken.
   
A bizottság azzal számol, hogy a GDP az idei 1,2 százalékos csökkenés után jövőre már 0,3 százalékkal, 2014-ben pedig 1,3 százalékkal bővül. A növekedés motorja továbbra is a kivitel lehet, de a beruházások 2013-ban is enyhén csökkennek, mielőtt 2014-ben kissé nőnének.
   
A brüsszeli testület szerint a kormány által októberben bejelentett, összességében 764 milliárd forintos egyenlegjavító intézkedéssorozat nettó hatása a GDP 1,5 százalékára, azaz mintegy 420 milliárd forintra tehető. A testület őszi prognózisát magyarázó értékelésében kiemelte: a kormány egyenlegjavító csomagja negatív hatással van a növekedési kilátásokra. Ezek a hatások rövid távon viszonylag korlátozottan érvényesülnek, de idővel lényegesen felerősödhetnek - írta a bizottság.
   
Az Európai Bizottság magyarázata szerint több okból is rosszabb az államháztartási hányra vonatkozó előrejelzésük, mint amit a magyar kormány által várt 2,7 százalék. Egyrészt a brüsszeli szervezet gyengébb növekedést jósol, másrészt szerintük erősen vitathatók a kormány egyes, többlet-adóbevételt célzó intézkedései is. Ezenkívül mintegy 1 százalékpontos hiányemelkedést vár a testület egyes kiadáscsökkentő intézkedések végrehajtási kockázatai miatt, ahogy számos kiadást, így a jegybank várható veszteségének kifizetését nem tartalmazza a kormányzati becslés.
   
A bizottság alelnöke szerdai sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásról később, a kormány által meghozott takarékossági intézkedések összességének figyelembevételével születik döntés. A Magyarországgal kapcsolatos újságírói kérdésre a pénzügyi-gazdasági biztos kifejtette, a Magyarországi intézkedések többsége aránytalanul az adóbevételek növelésére támaszkodik, a gazdasági növekedés várhatóan nem ad majd kellő mozgásteret a kiadások tervezett növeléséhez, így bár a magyar hiány idén és jövőre is 3 százalék alatt marad, 2014-ben ismét a 3 százalékos határérték fölé emelkedik a bizottság számításai szerint.
   
Pozitív bizonyítványt állított ki a magyar gazdaságpolitikáról, így jövőre megszűnhet az országgal szembeni túlzottdeficit-eljárás - értékelte a brüsszeli bizottság előrejelzését Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető szerdai sajtótájékoztatón leszögezte: a 2014-es brüsszeli hiányprognózissal ugyanakkor nem ért egyet a kabinet, a 2013-as 0,3 százalékos bizottsági előrejelzésnél pedig magasabb, 1 százalék feletti gazdasági növekedéssel számol.

Matolcsy György közölte: a kabinet megítélése szerint ár igen nagy a valószínűsége annak, hogy jövő júniusban Magyarország lekerül a túlzottdeficit-eljárás alá vont országok listájáról. Mindezek mellett azonban megjegyezte, Orbán Viktor miniszterelnök kérésére a jövő heti kormányülésre előterjesztést kell tennie arra nézve, hogy szükségesek-e még gazdasági intézkedések az európai bizottsági bejelentések nyomán. Elemezni fogják a 27 tagállamra vonatkozó előrejelzéseket, valamint uniós jogszabályokat és Ecofin-ajánlásokat, és azt, hogy ezek alapján biztosan kikerül-e az ország a túlzottdeficit-eljárás alól, vagy ehhez még a 2,9 százalék alá kell csökkenteni a deficitet - fogalmazott, hozzátéve: "ezt ma még nem tudjuk".
   
A nemzetgazdasági miniszter egyben bejelentette: az új járműipari kapacitásoknak köszönhetően "jó remény van arra", hogy egy százalék felett lesz Magyarország jövő évi gazdasági növekedése. Mint mondta, önmagában a járműipari beruházásokból legalább egyszázalékos bővülésre lehet számítani, de a becslések szerint 1,2-1,4 százalékos is lehet a GPD-bővülés.
   
Óvatosabban fogalmaztak az MTI által megkérdezett elemzők. Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint pozitívum, hogy az Európai Bizottság megítélése szerint idén és jövőre is 3 százalék alatt marad a GDP-arányos hiány Magyarországon, de a bizottság a kormány prognózisánál jóval alacsonyabb, 0,3 százalékos gazdasági növekedéssel számol 2013-ra.
   
A szakértő felhívta a figyelmet arra, hogy az uniós előrejelzés lényegében megfelel a piaci konszenzusnak, és alacsonyabb adóbevételekkel számol, a jövő évi deficitcél-prognózisok közötti különbség is ebből adódik.
   
Kondrát Zsolt, az MKB Bank elemzője szerint összességében "nem túl jó" az Európai Bizottság prognózisa. Mint mondta, az előrejelzett három évben nem lesz folyamatosan és tartósan 3 százalék alatt a hiánycél, és ez a túlzottdeficit-eljárás szempontjából nem alapozza meg, hogy Magyarországot kivegyék az eljárás hatálya alól. A közgazdász szerint 2014-re jelentősen romlik a hiánymutató, de részben már 2013-ban is a kormány által várt szint felett lesz a hiány. A 2,9 százalék felette van a kormány 2,7 százalékos céljának, és közel, "hibahatáron belül" van a 3 százalékhoz képest - jegyezte meg.
   
Vida Krisztina, a Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa szerint kritikus hangvétele volt a bizottsági jelentésnek, és - mint mondta - egy kicsit biztatóbb hangvétel az eddigi erőfeszítéseket illetően a piacoknak is jobb üzenetet küldött volna.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.