Jó lenne tisztázni

Mi is az a túlzottdeficit-eljárás?

Magyarország ellen 2004 óta van életben az Európai Unió 3% fölötti költségvetési hiányt produkáló országaira vonatkozó eljárás. Most azonban el is vehetnek tőlünk nem kevés pénzt amiatt, hogy fegyelmezetlen volt és maradt a gazdaságpolitikánk. De mi is ez a túlzottdeficit-eljárás?

2012.03.03 10:32sabater - ma.hu

Az 1992. február 7-én aláírt Maastrichti szerződésben a felek rögzítették a fenntartható államháztartási helyzetre való követelményeket. Ennek elvi alapja az a közgazdasági megfontolás, miszerint „csak az árstabilitáson és a kiegyensúlyozott államháztartáson alapuló gazdasági növekedés fenntartható. Csak ez éli túl a gazdasági és politikai ciklusokat, és ez nem ütközik a külső finanszírozhatóság és az elégtelen belső megtakarítás korlátjába”.

E követelmények konvergenciakritériumokként az euró bevezetésének feltételeivé is váltak egyéb teljesítendő célok mellett. A fenntartható államháztartást a szerződés két feltétellel állapítja meg, mindkettő alapvetően a takarékos állami gazdálkodás megteremtését szolgálja: a költségvetés éves hiánya nem haladhatja meg a 3%-os értéket, a bruttó államadósság pedig nem lépheti túl az éves GDP 60%-át.

A Maastrichti szerződés 104. cikke leszögezi: „a tagállamok kerülik a túlzott méretű költségvetési hiányt”. A szerződés ennek monitorozását az Európai Bizottság hatáskörébe rendeli. A Bizottság azt vizsgálja, hogy a tervezett vagy tényleges költségvetési hiánynak a bruttó hazai termékhez viszonyított aránya túllép-e egy meghatározott értéket. Ez alól a rugalmasság érdekében – ami a későbbiekben még mindig túl merev szabályozásnak bizonyult – két kivételt hoztak a szerződést aláírók: ha a költségvetési hiány aránya folyamatosan vagy nagy arányban csökkent, és elért egy, a 3%-ban meghatározott referenciaértékhez közeli szintet. A másik lehetőség az eljárás elkerülésére az, ha a túlzott deficit kivételes és átmenteti, az arány pedig közel marad a 3%-os értékhez. Amennyiben egy európai uniós tagállam nem teljesíti e kritériumokat, ellene megindul az úgynevezett túlzottdeficit-eljárás.

Az eljárás menete a következő: a költségvetési politika a nemzetállami kormányok felelőssége. Ezt felügyeli az Európai Bizottság – főleg a költségvetési fegyelem (illetve államadósság) tekintetében. Ha egy tagállam nem felel meg a követelményeknek vagy a Bizottság szerint egy tagállamban túlzott hiány alakulhat ki, a Bizottság jelentést készít, majd egy, a tagállamok által ötéves időtartamra kinevezett bizottság megvizsgálja az Európai Bizottság jelentését A Tanács, a Bizottság ajánlása alapján és az érintett tagállam esetleges észrevételeit figyelembe véve, egy általános értékelést követően minősített többséggel határoz arról, hogy fennáll-e túlzott hiány.

Ha a túlzott hiány fennáll, a Tanács ajánlásokat tesz az érintett tagállamnak, megjelölve az időhatárokat is. Ha a Tanács megállapítja, hogy ajánlásait a meghatározott időn belül nem követte eredményes intézkedés, azokat nyilvánosságra hozhatja. Ha a tagállam nem tesz eleget az ajánlásoknak, a Tanács felszólíthatja a tagállamot, hogy meghatározott időkereten belül hozzon intézkedéseket a hiány csökkentésére. A Tanács egyúttal kiírhat jelentéstételi kötelezettséget a tagállam számára.

A Tanács a következő szigorításokat, szankciókat léptetheti életbe kétharmados többségi szavazással a tagállammal szemben az ajánlások el nem fogadása esetén. A túlzottdeficit-eljárás végén – a GDP fél százalékára rúgó büntetés is kiróható, ami előbb egy nem kamatozó számlára, majd többszöri sikertelenség után az EU alapjaiba kerül. Magyarországnak tehát még van ideje korrigálni a költségvetését, azonban az egyre szigorodó uniós előírásoknak köszönhetően e nélkül komoly esély mutatkozik arra, hogy hazánk sokmilliárdos beruházásokat lesz kénytelen elhalasztani 2013-tól.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.