MasterCard betéti kártya biometrikus azonosítással

Azonosítás beszédhang felismerés és ujjlenyomat minta alapján

A MasterCard bevezette az első olyan betéti kártyaprogramot, mely biometrikus azonosítást használ.

2012.10.21 10:59MTI

Az azonosítás beszédhang felismerés és ujjlenyomat minta alapján történik. A leendő kártyabirtokos a kártyaigénylésnél biztosítja ezeket az adatokat, amelyeket a plasztik a csipen tárol.

A biometrikus azonosítás elsősorban olyan fizetési környezetben fontos, ahol gyakori a visszaélés, a bankkártya nem jogszerű használata, például az állami segélyek, nyugdíjak, juttatások elosztásakor. Az első ilyen program a Dél-Afrikai Köztársaságban indult el, ahol az állami öregségi, rokkantsági nyugdíjakat valamint egyéb segélyeket ma már biometrikus betéti kártya segítségével osztják ki.

A biometrikus azonosításnak akkor van szerepe, amikor a segély a bankkártyára kerül, ekkor kell ujjlenyomatot és hangmintát adnia a kártyabirtokosnak. A rendszer így biztosítja azt, hogy a pénz valóban ahhoz jusson el, akinek szánták. A dél-afrikai kormány reméli, hogy az új kártyák jelentős segítséget nyújtanak majd a visszaélések és a jogosulatlan használat visszaszorításában.

Dél-Afrikában jelenleg alakítják át a szociális juttatások rendszerét. A MasterCard közlése szerint a program 2012. márciusi indulása óta több mint 3 millió dél-afrikai kapott biometrikus kártyát. Jövő márciusra pedig több mint 10 millió jogosult - a teljes lakosság mintegy egyötöde - kapja majd ilyen bankkártyára a segélyeket, juttatásokat.

A dél-afrikai országban eddig súlyos problémát jelentett, hogy a segélyeket más vette fel, így a teljes kifizetések több mint egynegyede került illetéktelenekhez. A MasterCard becslése szerint az új rendszer az állam veszteségét közel 50 százalékkal csökkentheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.