130 millió bankkártya száma kellett nekik

Minden idők legnagyobb adatlopásáért 20 évet is kaphat a hacker-banda

Minimum 15, maximum 25 év börtönbüntetésre fogják ítélni azt a hackert, aki társaival valószínűleg minden idők legnagyobb számítógépes személyi adatlopását hajtotta végre az Egyesült Államokban, több mint 130 millió bankkártya számát tulajdonították el - közölte az AHN hírügynökség kedden.

2009.09.16 09:11MTI

A floridai Miamiban élő 28 éves férfi, Albert Gonzalez, bűnösnek vallotta magát egy bostoni bíróságon az elleni indított perben.

Beismerte bűnösségét több, a hackerkedéssel és személyi adatok eltulajdonításával kapcsolatban emelt vádpontban.

Az adatok ellopásával és az azokkal történő visszaéléssel vádolt hackerek - Gonzalez és két orosz társa - feltörték több vállalat, köztük az OfficeMax, a Boston Market, a Barnes and Noble és a Sports Authority számítógépes rendszerét.

Az ügyészi iratok szerint Gonzalez mesés vagyonra tett szert a csalásokkal; egyebek mellett lefoglalják 2,7 millió dollárnyi pénzét, egy öröklakását Miamiban, BMW 330i típusú autóját, továbbá egy Tiffany briliáns gyűrűt és több Rolex karórát. A csaló több mint egymillió dollár készpénzt kertjében, egy tárolóban rejtett el.

Az ügyészek hangsúlyozták: biztosítani kell, hogy a fogyasztók tudják, az általuk használt hitel- és bankkártyákkal senki nem élhet vissza.

Mark Sullivan, az amerikai titkosszolgálat igazgatója pedig megjegyezte: ez az eset azt mutatja, hogy még a virtuális világban sem maradhat senki névtelen.

Gonzalezék állítólag egy sor kifinomult módszer alkalmazásával tudtak behatolni a cégek hitelkártyás fizetési rendszereibe.

Egyebek között kémprogramokat telepítettek, amelyekkel megszerezték az általuk felderített boltokban használt kártyák számát. A boltok vezeték nélküli hálózataiba egy laptop segítségével hatoltak be.

A hackerek az eltulajdonított adatokat részben értékesítették, részben maguk éltek velük vissza, egyes pénzkiadó automatákból több tízezer dollárt vettek fel.

Gonzalez büntetését decemberben szabják ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.