A tiszta ivóvíz alapvető jog

Kezdetét vette az első Európai Polgári Kezdeményezés

Elindult kedden az első Európai Polgári Kezdeményezés (EPK), amelynek az előterjesztői azt szeretnék elérni, hogy az Európai Bizottság alkosson jogszabályt arról, hogy emberi jogként ismeri el a tiszta ivóvízhez és a szennyvízhálózathoz való hozzáférést.

2012.09.04 18:01MTI

"Felhívjuk az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy olyan törvényt hozzon, amely a víz- és szennyvízhálózathoz való hozzáférési jogot úgy ismeri el, ahogy az Egyesült Nemzetek Szervezete ezt elismeri, és támogatja azt, hogy a víz és szennyvízelvezetés mindenki számára közszolgáltatás legyen" - áll az indítványban, amely az Európai Bizottság honlapján is olvasható. A kezdeményezőknek egy éven belül egymillió uniós polgár aláírását kell összegyűjteniük, hogy az indítvány sikeres legyen. A civil szervezetek és szakszervezetek kezdeményezéséhez az interneten és hagyományos módon, papíron is lehet csatlakozni. 

Az EPK-t támogató Közszolgálati Szakszervezetek Európai Szövetségének (EPSU) beszámolója szerint az első fél nap alatt 1500-an az interneten, míg további 14 ezren írásban adták névjegyüket a kezdeményezéshez, amely az unió minden hivatalos nyelvén elérhető. A szervezet közleményében leszögezte, hogy a "víz emberi jog", és az Európai Unió minden egyes tagállamában kampányolni fognak a kezdeményezés sikerének érdekében.
 
"A víz nem árucikk, hanem közös vagyonunk" - magyarázta Anne-Marie Perret, az EPSU elnöke, a kezdeményezést felügyelő bizottság vezetője, aki azt is elmondta, céljuk az, hogy az európai közvélemény erejével érjék el, hogy az ivóvízhez és szennyvízhálózathoz való hozzáférést az európai jogalkotás emberi jogként ismerje el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.