2011-ben kezdett kiderülni a probléma súlya

Bukhatják a támogatást a földbérlők

A bérelt, valamint osztatlan közös tulajdonban lévő földeken gazdálkodó vállalkozásoknak, továbbá a saját mellett bérelt földeket is művelő családi gazdaságoknak a föld nevesítése mellett az is fejfájást okoz, hogy elbukhatják a földhasználóként kapható területalapú támogatásokat.

2012.06.06 08:20MTI

A Napi Gazdaság szerdai száma ismerteti: egy tavalyi rendeletmódosítás értelmében csak a jogszerű földhasználat igazolása esetén jár a támogatás, amit a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) ellenőriz. A 2011-re szóló támogatások helyszíni ellenőrzései során eddig 1855 parcella, 12,34 ezer hektár esetében nem tudták igazolni a jogszerű földhasználatot az MVH adatai szerint.

A földhasználók dolgát tovább bonyolítja, hogy mivel csak a 2011-es helyszíni ellenőrzések során kezdett kiderülni a probléma súlya, sokan a korábbi szabályok szerint adták be a földhasználati bejegyzési kérelmet is. Így szerencsétlen esetben nem csupán egy-, hanem kétévi támogatást is elveszíthet a földhasználó, sőt a sorozatos szabályszegésért a támogatási jogosultság is megvonható tőle - írja a lap.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.