Az igényeket június 1-jén éjfélig lehet benyújtani

Osztatlan földtulajdon: még két napig lehet jelentkezni

Még két napig lehet jelentkezni az osztatlan földtulajdonok államilag finanszírozott rendezésre - figyelmeztet a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) szerdai közleményében.

2012.05.30 15:23MTI

A tárca közölte: egyszerűsített eljárással és állami finanszírozás biztosításával segíti a részarány-földkiadás során keletkezett osztatlan földtulajdon rendezését. A lehetőség a téeszesítéskor bevitt, majd a rendszerváltozás után visszakapott termőföldekre vonatkozik, a kárpótlási földek kivételével.

Az igényléseket legkésőbb június 1-jén éjfélig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalhoz. A jelentkezési határidő elmulasztása jogvesztő, ezután már csak saját költségen, összetettebb eljárásban szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon.

A tárca tájékoztatása szerint a Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia kiemelten fontos része a földtulajdon rendezése Magyarországon. Az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésével könnyebb a föld értékesítése, egyszerűbb a hasznosítása, könnyebben igényelhető támogatás a műveléshez.

A VM emlékeztet: az Európai Bizottság a bizonytalan tulajdoni viszonyokra is tekintettel 2014. április 30-áig meghosszabbította a magyarországi mezőgazdasági földterületek szerzésére vonatkozó tilalmat. A földmoratórium feloldásáig rendezni kell a birtokviszonyokat, be kell fejezni a mezőgazdasági reformot, és fel kell készülni a teljes körű liberalizációra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.