Hűtlen kezelés miatt ítélték el

Ausztria - Börtönbe megy a volt bankvezető

Többéves börtönbüntetésre ítélte az osztrák Hypo Alpe Adria Bank volt vezetőjét és három másik vádlottat csütörtökön egy osztrák bíróság hűtlen kezelés miatt egy nagy sajtóérdeklődést kiváltó perben.

2012.05.24 18:13MTI

Wolfgang Kulterer volt bankelnök, volt helyettese, Günter Striedinger, valamint a bank egy adótanácsadója és egy ügyvédje nem jogerősen háromtól négy és fél évig terjedő börtönbüntetést kaptak. A vád szerint 2004-ben egy elsőbbségirészvény-ügylettel 5,5 millió euró kárt okoztak az azóta államosított banknak. A bíróság megállapítása szerint visszaéltek hatáskörükkel és számos szabályt megszegtek, miközben egy cégcsoporton belüli, a Hypo Leasingnél történt részvénykibocsátást a bank sajáttőke-erősítéseként tüntettek fel a könyvelésben.
   
A vádlottak végig azt hangoztatták, hogy a lépések jogszerűek voltak, amit szerintük minden előző szakvélemény és ellenőrzés is alátámasztott. Kulterer ügyvédje védőbeszédében emellett azzal érvelt, hogy védence a belső szakértői jelentésekre támaszkodott, és nem volt tudomása jogszerűtlenségről.
   
Az ügyben eljáró bíró szerint a pénz a cégen belül "ment körbe", és valójában nem növelte a bank kockázati tőkéjét. A részvénykibocsátás emellett "álüzlet volt", amelynek minden kockázatát a Hypo Bank viselte.
   
A bíróság megállapítása szerint a Hypo liechtensteini leányvállalatának bevonásával a vádlottak az ottani banktitkot felhasználva tudatosan megkerültek számos előírást és megpróbálták elkendőzni a pénzügyi manővereket.
   
Valamennyi vádlott fellebbezett, így az ügy az osztrák legfelsőbb bíróság elé kerül.
   
Az ország egyik legnagyobb pénzügyi botrányának középpontjában álló Hypo Bankot az állam 2009 végén 1,5 milliárd euróval mentette meg a csődtől. Kulterert és más vádlottakat egy előző perben tavaly márciusban felmentették a hűtlen kezelés vádja alól. Folyamatban van azonban ellene egy harmadik eljárás is, amelyben őt és több más vádlottat összesen 48 millió euró károkozás címén perli a bank polgári peres eljárásban, ugyancsak a 2004-es részvénykibocsátási ügylettel összefüggésben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.