Elfogadta a parlament a törvényt

Lengyelországban emelik a nyugdíjkorhatárt

Elfogadta a lengyel parlament a nyugdíjkorhatár emeléséről szóló törvényt, amely heves vitákat váltott ki az egész lengyel társadalomban.

2012.05.11 13:27MTI

A szavazáson 455 képviselő vett részt: 268-an támogatták a javaslatot, 185 képviselő szavazott ellene és ketten tartózkodtak. Az ellenzéki pártok többsége ellenezte a törvénymódosítást.
   
A parlament előtt a Szolidaritás Szakszervezet több ezer tagja tiltakozik a "hamarjában" elfogadott törvénymódosítás ellen. A tüntetők bekerítették az épületet és leláncolták a rendőrségi védőkorlátokat, hogy megakadályozzák a képviselők kijutását az épületből.
   
A Polgári Platform (PO) és a Lengyel Parasztpárt (PSL) kormánykoalíciójának kompromisszumos törvénytervezete 2013-tól szakaszosan 67 évre emeli a nyugdíjkorhatárt mindkét nem számára. A nőknél 2040-ben, a férfiaknál 2020-ban lép hatályba az új korhatár. Jelenleg a lengyel nők 60 évesen, a férfiak 65 évesen vonulnak nyugdíjba.
   
A résznyugdíjat azok a legalább 62 éves nők és 65 éves férfiak vehetik igénybe, akik megfelelő ideig dolgoztak: a nőket legalább 35 éves, a férfiakat minimum 40 éves járulékfizetési időszak jogosítaná fel erre. Az 50 százalékos juttatást a biztosított nyugdíjtőkéjéből a nyugdíjszámlán összegyűjtött összegből és nem állami költségvetésből finanszírozzák. A nyugdíjkorhatár elérésekor teljes nyugdíjra lesznek jogosultak, ez azonban alacsonyabb lesz, minta azoké, akik kivárták a nyugdíjkorhatár elérését, minthogy a résznyugdíj igénybe vételével tőkéjük egy részét felélték.
   
A résznyugdíj igénybevétele a jövedelemtől független és nem kötelezi a munkavállalót a munkaviszony megszüntetésére.
   
A parlament a rendvédelmi szolgálatokban dolgozók nyugdíjaztatásáról pénteken a délután folyamán dönt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.